Uitgezocht: kunnen magneten en draadloze opladers uw bankpasje beschadigen?

Getty Images

Stel je hebt een iPhone hoesje met magneetsluiting. Of je gebruikt een draadloze oplader. Kan de magneetstrip van je bankpasje worden gewist, of de chip kapot gemaakt? Kan de magneet je smartphone kapot maken? Het antwoord op deze vragen!

Smartphones met magneetsluiting zijn in. Vaak hebben ze aan de binnenkant een aantal gleuven voor pasjes en dergelijke. Kan zo'n hoesje schadelijk zijn?

De magneetstrip en chip

Wat doet zo'n magneetstrip? Een geldautomaat leest eerst de magneetstrip en als dat goed is, gaat de machine over naar de chip. Is de magneetstrip beschadigd... inderdaad, dan kun je geen geld meer opnemen. Het pasje weghouden van magneten is dus een goed idee. Maar hoe sterk moet een magneet zijn om je pasje op die manier te ontregelen?

Een woordvoerder van ING bank zegt:

''Een magnetisch veld kan effect hebben op de magneetstrip. De magneetstrip kan dan gewist worden. Het moet dan wel een behoorlijk sterk magnetisch veld zijn, denk bijv. aan winkels waar ze bij de kassa de beveiliging in artikelen onklaar maken door deze over een sterke magneet te halen. Als je daar je pasje dichtbij in de buurt houdt, dan is de kans groot dat je magneetstrip is gewist.''

Dus nee, dat kleine magneetje van je smartphone-hoes is waarschijnlijk te zwak om schade toe te brengen.

Draadloze oplader

Maar is het dan wel veilig om je bankpassen op de lader te leggen, omdat er bij draadloze opladers ook een magnetisch veld ontstaat? Woordvoerder Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging legt uit:

''De EMV-chip kan ontregeld raken van snel wisselende, sterke magneetvelden. Een betaalpas in de magnetron leggen, is geen goed idee. In theorie kan een draadloze oplader ook schadelijk zijn, wanneer die heel sterk is. Alle draadloze opladers berusten immers op snel wisselende magneetvelden om een elektrische spanning op te wekken. Zwakke, wisselende magneetvelden zijn echter ook noodzakelijk om een contactloze betaalpas te kunnen gebruiken. Daarmee wordt in de betaalpas tijdelijk elektriciteit opgewekt om de EMV-betaalchip te voeden. Ook de NFC-verbinding tussen de betaalautomaat en de EMV-betaalchip werkt met zwakke, wisselende magneetvelden. Als een draadloze oplader te sterk is, zal een contacloze betaalpas oververhit raken en kunnen schakelingen in de EMV-betaalchip doorbranden.''

Het hangt dus vooral af van welke draadloze oplader je gebruikt, en hoe lang. Een iPhone kan warm worden tijdens het opladen. Opladers van A-merken (denk aan Samsung, LG)  hebben een ingebouwde beveiliging tegen oververhitting. Bij een haastig gefabriceerde oplader van een tientje weet je dat je extra risico loopt. Maar... de Betaalvereniging denkt dat de meeste opladers voor smartphones te zwak zijn om NFC-betaalpassen te beschadigen. 'In ieder geval hebben we daar nog geen meldingen van gekregen.'

Invloed van magneten op de smartphone

Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee. Maar het heeft wel degelijk invloed, bijvoorbeeld op het kompas. Bij Apple Kaarten wordt niet het juiste noorden aangewezen. 

Conclusie

Even in het kort: bankpasjes kunnen beschadigd raken van magneetvelden, maar de magneetjes in hoesjes en draadloze opladers zijn in vrijwel alle gevallen te zwak. Er zijn bij de Betaalvereniging ook geen gevallen bekend.

Als je de keuze hebt, raden we toch aan om voor hoesjes zonder magneten te kiezen, maar vooral omdat de magneten in hoesjes mogelijk invloed kunnen hebben op de werking van de telefoon zelf. Er zijn genoeg hoesjes met een alternatieve sluiting, zoals een drukknoop, lusje of klittenband. Bij draadloos opladen is het vaak sowieso handig om de hoes eraf te halen.

Bron: iCulture.nl

Auteur