Veelgestelde vragen over de smartwatch

Getty Images

Is het een telefoon? Is het een horloge? Nee: het is een smartwatch! Wat kun je daarmee doen?

Net als een gewoon horloge draag je een smartwatch met een band om je pols, alleen kan een smartwatch veel meer dan alleen de tijd aangeven. Deze slimme horloges zijn eigenlijk mini-pc’s, compleet met processor, geheugen, beeldschermpje en bluetooth-verbinding. Daardoor kun je ze onder andere gebruiken als ­navigatieapparaat, gezondheids­meter, muziekspeler en betaalpas.

Smartwatches werken gedeeltelijk in samenwerking met een smartphone: als doorgeefluik van informatie. Je hoeft daardoor niet meer iedere keer je smartphone tevoorschijn te halen; je smartwatch geeft bijvoorbeeld alle berichten door. Je ziet dan al snel of een bericht belangrijk genoeg is om via je smartphone even te reageren. Bij sommige slimme horloges met een eigen simkaart is zelfs bellen vanaf je pols een optie.

Er zijn heel wat verschillende typen en merken smartwatches te koop, met prijzen variërend van een paar tientjes tot honderden euro’s. Dat prijsverschil zit vooral in de mogelijkheden en ook de uitvoering. Zo zijn er smartwatches die niet alleen functioneel zijn, maar ook als sieraad niet misstaan.

Wat kan ik eigenlijk met een smartwatch?

Je kunt er onder andere berichten mee versturen en ontvangen, je gezondheid bijhouden, muziek en audiobooks beluisteren, je agenda bijhouden en er zelfs spelletjes op spelen. Bij de meeste smartwatches zijn, net als voor een smartphone, apps te downloaden. Bijvoorbeeld Buienradar, Google Maps en Facebook. Handig is ook dat steeds meer smartwatches werken met een virtuele assistent zoals Google Assistant. Dat betekent dat je je smartwatch mondeling vragen kunt stellen en antwoorden ontvangt over bijvoorbeeld het weer of andere informatie van internet.

Waarom moet ik kiezen tussen Android of iOS bij een horloge?

Smartwatches zijn minicomputers, dus gebruiken ze net als een smartphone een besturingssysteem. Dat zijn varianten van de besturingssystemen die smartphones ook gebruiken: Android (Wear OS) en Apple (WatchOS). Windows was tot voor kort ook een optie, maar ­Microsoft is gestopt met de ondersteuning. Een apart besturingssysteem is Tizen van Samsung, dat alleen op Samsung­-smartwatches werkt. Veel smartwatches werken prima als op zichzelf staand apparaat, maar je haalt er meer uit als je hem verbindt met je smartphone. Daarom kies je een smartwatch in eerste instantie aan de hand van het besturings­systeem van je smartphone.

Gebruikt je smartphone Android, dan koop je een smartwatch met ­Android Wear OS. Heb je een iPhone? Dan kies je een smartwatch met WatchOS. Sommige typen smartwatches kunnen overweg met beide systemen, maar dat moet dan wel duidelijk vermeld zijn.

Ik lees soms in advertenties over IPS en OLED. Waarom is dat belangrijk?

Deze termen geven het type scherm van een smartwatch aan. Er zijn verschillende soorten die de prijs en kwaliteit bepalen. De laagste beeldkwaliteit geven displays met E-ink. E-ink is ook bekend van e-readers en geeft een goed leesbaar rustig beeld met weinig stroomgebruik. Helaas kan E-ink niet overweg met kleuren, dus dat beperkt de mogelijkheden bij het geven van informatie. IPS-schermen kunnen wel kleuren aan en bieden een goede kijkhoek. Daardoor hoef je het horloge niet altijd recht voor je te houden om het goed te kunnen aflezen. De derde mogelijkheid is OLED. Dat wordt ook gebruikt voor tv-schermen en geeft het mooiste beeld door de goede kleurweergave.

De schermgrootte varieert van 1 inch (2,5 cm) tot 2 inch (5 cm). Een klein scherm zit meestal prettiger om je pols, maar een groter scherm geeft meer lees- en bedieningsgemak.

Is een smartwatch wel goed te bedienen?

Door het kleine formaat van een smartwatch is het apparaatje lastiger te bedienen dan een smartphone. Een deel van de slimme horloges, vooral de duurdere typen, heeft net als een smartphone een touchscreen. Dat lijkt handig, maar helaas zit je op zo’n klein scherm al snel het beeld in de weg met je vingers. Dat maakt de bediening toch wat moeilijker. De meeste smartwatches hebben dan ook bedieningsknoppen aan de zijkant. Apple Watches bijvoorbeeld gebruiken een draaiwieltje om door opties en informatie te bladeren. Dat werkt een stuk sneller dan de standaard drukknopjes.

Een mooi alternatief is je smartwatch bedienen met je stem, net zoals bij smartphones. Veel mensen gebruiken die optie niet op hun smartphone of tablet, omdat ze handbediening prettiger vinden. Op een smartwatch kan stembesturing juist handig zijn. Niet alleen voor de bediening maar ook om berichten in te spreken en te versturen.

Kan ik een smartwatch ook gebruiken om mijn activiteiten bij te houden?

Een flink deel van de huidige smartwatches is geschikt als fitness- of activitytracker. Daarvoor is het wel belangrijk dat er onderdelen als een gps en een hartslagmeter in het ­horloge zitten.
Speciaal geschikt voor het bijhouden van je fitness en gezondheid is de sportwatch. Sportwatches hebben hiervoor een aantal speciale onderdelen zoals een hartslagmeter en een stappenteller. Ook is een gps-ontvanger belangrijk, zodat het horloge loop-, fiets- of andere routes met afstand en snelheid kan vastleggen. Er zijn ook soms nog extra ­opties zoals een bloeddrukmeter, hoogtemeter en kompas. Waterdichtheid is bij sommige activiteiten ook aan te raden.

Bepaalde sportwatches kunnen je ­fitnessgegevens zelf verwerken. ­Andere hebben daarvoor tijdelijk contact ­nodig met een app op een smartphone of tablet. Iedere sportwatch heeft zijn eigen app voor het verwerken en bijhouden van data, maar ook bekende fitness- en gezondheidsapps als Strava en ­Google Fit zijn te gebruiken. Het voordeel van een smartwatch ­boven een specifieke sportwatch is dat je tijdens het sporten extra ­mogelijkheden hebt als berichten ontvangen en muziek beluisteren. Let wel goed op het bandje van een sport- of smartwatch. Bij sporten zijn metalen en leren banden minder goed geschikt, in verband met ­zweten. In plaats daarvan is een ­rubberen of kunststof band beter.

Heb ik altijd een smartphone nodig bij een smartwatch?

Voor het uitgebreid verwerken van veel van de gegevens verzameld door een smartwatch heb je meestal een smartphone of tablet nodig. Maar dat betekent niet dat je die altijd bij de hand hoeft te hebben. Als je een smartwatch met wifi hebt, kun je bijvoorbeeld berichten versturen en ontvangen of streaming-muziek ­beluisteren. Ga je echt buiten op stap met je smartwatch, dan is een horloge met een eigen simkaart nodig voor deze mogelijkheden.

Wat zijn populaire ­smartwatch-merken?

De populairste en daarmee ook bekendste merken voor smartwatches zijn Apple, Samsung, Garmin en Fitbit. Fitbit is gespecialiseerd in ­fitnesstrackers.

Hoe betaal ik met een smartwatch?

Betalen met je smartwatch kan al vrij uitgebreid in het buitenland, maar in Nederland staat het nog in de ­kinderschoenen omdat een beperkt aantal banken ­meedoet. Wel sluiten zich steeds meer banken aan bij het ­contactloos betaal­initiatief. Met Apple Pay kun je ­inmiddels betalen als je een rekening hebt bij de ING, ABN Amro of Bunq. Met een Android-watch kun je in ieder geval betalen bij ABN Amro, Rabobank en de ING. Het grote voordeel van betalen met je smartwatch is het gemak. Het is binnen een ­seconde gedaan: het horloge even vlak bij het pinapparaat houden is voldoende. Voor deze vorm van betalen heeft de smartwatch overigens wel een NFC-chip nodig.

Meer over betalen met een smartwatch en smartphone lees je op PlusOnline als je zoekt op de termen: ­smartphone betalen.