Verzet tegen 5G-masten leidt tot vertraging

Burgers verzetten zich massaal tegen het plaatsen van mobiele masten voor het nieuwe 5G-netwerk. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is wordt er gevreesd voor gezondheidsschade.

De verwachting is dat door de komst van 5G het huidige aantal van 18.000 zendmasten met minstens 10 procent zal toenemen. Providers T-Mobile, Vodafone en KPN zeggen de toenemende weerstand tegen het plaatsen van de masten goed te merken. In Nederland heeft alleen KPN op dit moment al driehonderd aanvragen voor nieuwe masten en antennes lopen, maar door het verzet worden ze traag verwerkt.

Volgens KPN kost het normaliter vaak anderhalf tot twee jaar om een zendmast te plaatsen. Nu bewoners de komst van mobiele masten tegen proberen te houden, is de zorg dat het nog langer zal duren. De provider was in Nieuw-Vennep al eerder twaalf jaar bezig met een plaatsing.

Daarnaast wijst belangenclub Monet, namens KPN, T-Mobile en Vodafone, de overheid erop dat er van hen wordt verwacht diep in de buidel te moeten tasten voor mobiele frequenties, om vervolgens massaal te worden tegengewerkt. Verbaasd over het verzet is Monet echter niet: ook bij 2G, 3G en 4G was er protest.

Bron(nen):