Schade 5G voor gezondheid onzeker

De vijfde generatie in mobiele technologie lijkt een droom voor de internetgebruiker: snelheden tot honderd keer zo hoog ten opzichte van de 4G-netwerken. De nieuwe technologische mogelijkheden worden verheerlijkt, maar niet iedereen is van mening dat deze ontwikkeling positief is. Want is die straling niet vreselijk ongezond?

Dat geldt ook voor de patiëntenvereniging Stichting EHS, die namens 500.000 Nederlanders met elektrohypersensitiviteit haar zorgen uit over het nieuwe netwerk. Voor deze groep is het mogelijk dat zij veel last zullen ondervinden door de onvrijwillige blootstelling aan straling of er zelfs ziek van kunnen worden.  

Elektromagnetische straling

In 2020 begint Nederland met de uitrol van 5G, oftewel de vijfde generatie van het mobiele netwerk. De opvolger van het huidige 4G wordt met open armen ontvangen door techliefhebbers omdat deze snelheden tot honderd keer zo hoog haalt. Dit betekent niet alleen dat bijvoorbeeld live televisie kijken in hoge resolutie en het downloaden van grote bestanden makkelijker gaat, vertragingen in mobiele communicatie worden hierdoor ook deels weggenomen. 

De uitrol van het 5G-netwerk betekent echter ook dat er een kleine vijfduizend nieuwe masten moeten worden geplaatst, naast de huidige 46.000 zendmasten. Het kabinet heeft groen licht gegeven voor deze groei, ondanks de bezorgdheid van een groot aantal burgers. Een op de vijf Nederlanders maakt zich zorgen over het effect van elektromagnetische straling op de gezondheid, al stelt wetenschappelijk onderzoek tot nu toe nog steeds dat mobiele straling ongevaarlijk is. Zo zegt hoogleraar antennetechnologie Bart Smolders dat we continu worden omringd door elektromagnetische straling die niet alleen afkomstig is van wifi en 4G, maar ook van televisie- en radiosignalen. De intensiteit van zonlicht is volgens hem echter vele malen hoger en er zou dus geen reden tot zorg hoeven zijn voor mobiele straling. 

Veiligheid onzeker 

De straling van 2G, 3G, 4G en 5G is hetzelfde, maar verschilt in de manier waarop de signalen worden uitgezonden. Een deel van de masten van de nieuwste generatie heeft de mogelijkheid om mobiele straling te bundelen, op individuele gebruikers te richten en hen te volgen. De hoeveelheid straling wordt hiermee vergroot, al is dit van korte duur en vermindert het de elektromagnetische velden in de nabije omgeving. Ook gebruikt 5G hogere radiofrequenties, wat betekent dat straling minder ver het lichaam binnendringt. 

Hoewel het niet is bewezen dat 5G schadelijk is voor de gezondheid, is tot op heden ook het tegendeel niet zeker. Het RIVM acht meer onderzoek dan ook raadzaam, voordat providers dit jaar de 5G-netten uitrollen.  

Bron(nen):