PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Voorlopig kunnen we blijven betalen met acceptgiro

Betalen met een acceptgiro blijft nog even mogelijk. De kaart zou per 1 januari 2019 verdwijnen, maar Betaalvereniging Nederland heeft besloten dit voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Volgens een woordvoerder blijkt dat toch nog een flinke groep graag gebruik maakt van de betaalwijze, vooral goede doelen en ouderen. Vorig jaar werden in totaal nog bijna 20 miljoen acceptgiro's verstuurd. Goede doelen doen dit met een reden, omdat het meer geld oplevert. "Blijkbaar gaan mensen dan vaak iets sneller tot een donatie over", aldus de woordvoerder.

Hoelang nog?

Het is nog onduidelijk tot wanneer we met acceptgiro kunnen blijven betalen. "We onderzoeken het regelmatig", vervolgt de woordvoerder. "Maar er zal een keer een eind aan komen."

Minder schade

Betaalvereniging Nederland meldt verder dat de schade door fraude met digitale betalingen in 2016 bijna is gehalveerd ten opzichte van 2015. Het bedrag was zelfs 'historisch laag', 800.000 euro. "Betalen met pinpassen, iDEAL, internetbankieren en mobiele apps neemt jaarlijks toe met dubbele groeicijfers. En dan toch die daling van schade."

De verklaring is dat mensen zich minder snel laten verleiden. Campagnes spelen hierin een belangrijke rol ('hang op, bel uw bank'). Met name ouderen trappen niet zo snel in frauduleuze trucs.

Bron: NOS

Lees ook: zo herken je nepmails