Vrees om gehackt te worden is het grootst

Getty Images

In de top tien van meest voorkomende angsten onder vijftigplussers, staat ‘gehackt’ worden op één. Dat blijkt uit het Grote Angstonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Vier op de tien mensen zijn bang om door hackende oplichters te worden gepakt. Dat maakt de angst groter dan voor o.a. gezondheidsproblemen en dementie, de nummers twee en drie. Andere 'populaire' angsten zijn een verkeersongeluk, woninginbraak, en eenzaam achterblijven.

Vrijwel alle vijftigplussers (90%) zijn wel eens bang. Vrouwen net iets vaker dan mannen (92%). Mensen mét gezondheidsklachten zijn ook vaker bang dan gezonde mensen. Voor oorlog is 18% erg bang. Dat getal is inmiddels waarschijnlijk achterhaald, want het onderzoek werd uitgevoerd voordat Poetin Oekraine binnenviel.

Nieuwe angsten?

Veel van deze angsten zijn vrij recent. Vooral angst voor het internet - opgelicht worden, op verkeerde links klikken - is in korte tijd enorm opgekomen.

De seniorenorganisatie heeft uiteraard ook naar de angst voor oorlog gevraagd. 18 procent gaf aan hier angst voor te hebben, wat al veel is. Maar vermoedelijk zal dit getal nu hoger uitvallen, omdat ons onderzoek startte voordat de oorlog in Oekraïne echt losbrak.”

Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB, zegt: 'Deze ‘moderne’ angsten worden veelal gevoed door de media. Dit geeft een gevoel van sociale onzekerheid en legt de huivering bloot die menig senior nog heeft met computers en internet. Daar moeten we iets mee als maatschappij, bijvoorbeeld met het laagdrempelig aanbieden van cursussen. Maar ook door internetcriminaliteit harder aan te pakken.'

Omgaan met angst

Toch laten vijftigplussers zich niet intimideren. Meer dan de helft (59%) ervaart ondanks de angst geen beperkingen. Angst heeft wel een mentale uitwerking bij twee op de drie senioren (68%), die zich uit in bezorgdheid, piekeren en spanningen. 75% van de vijftigplussers lucht zijn of haar hart bij de partner, vrienden of kinderen om de angstgevoelens te verminderen. Weinig mensen stappen naar een psycholoog of andere professionele hulpverlener.

  • Lees meer over oplichting via internet voorkomen in onze special: Veilig Online >>
  • Phishing: zo herkent u een nepmail Lees meer >>
  • Dit kunt u doen als u wordt gebeld door een onbekend buitenlands nummer Lees meer >>

Bron: KBO-PCOB

Auteur