Waarom is mijn video zo blokkerig?

Merkt u de laatste dagen dat de kwaliteit van video op het internet achteruit lijkt te gaan? Dat kan kloppen. Door de corona-crisis zitten veel mensen nu thuis. Na streamingdiensten als Netflix en Disney wordt nu ook de beeldkwaliteit van video's op YouTube, Facebook en Instagram tijdelijk verlaagd om zo de druk op het internet te verminderen.

Omdat inwoners van Europese landen momenteel massaal thuis moeten werken vanwege het coronavirus, neemt de drukte op het internet sterk toe. De Europese Unie riep streamingdiensten daarom op om maatregelen te nemen om te zorgen dat het dataverkeer te behappen blijft. Amazon Prime, Apple TV+, Netflix, Disney+, Videoland: al die diensten werken inmiddels met lagere bitrate, wat resulteert in lagere beeldkwaliteit. ,,Netflix zorgt ervoor dat leden de kwaliteit blijven krijgen die bij hun abonnement hoort, maar wel tegen de laagst mogelijke bitrate”, meldde het bedrijf aan Nu.nl. 

Wat is bitrate?

Ten eerste zorgt een hogere bitrate voor een hogere beeldkwaliteit. Dat wil niet zeggen dat bitrate bepaalt of content SD, HD of 4K is. Dat wordt door de resolutie bepaald. De bitrate kan dus nog zo hoog zijn, maar SD zal SD blijven wanneer de resolutie hetzelfde blijft.

Mensen die normaal gesproken dus in 4K films en series kijken, kunnen dat op dit moment nog steeds doen. Omdat Netflix dus de bitrate zo laag mogelijk probeert te houden, kan het alleen wel zo zijn dat je minste vorm van 4K voorgeschoteld krijgt, een soort '4K-light' als het ware. Dat wil zeggen dat de resolutie niet omlaag gaat, maar de beeldkwaliteit wel afneemt. Er zullen bijvoorbeeld meer rafelige randjes of vage patronen te zien zijn waar eigenlijk scherpe lijnen horen. De druk zou door deze maatregelen met 25% verminderd worden.

Social media

YouTube zet de kwaliteit van video inmiddels standaard op standard definition in plaats van high definition (HD). HD is echter nog wel handmatig in te schakelen. Facebook wil ondanks de maatregelen wel koste wat het kost dat het mogelijk blijft voor mensen "om verbonden te blijven via apps en diensten van Facebook tijdens de COVID-19-pandemie", zo schrijft het bedrijf in een reactie aan Engadget.

Bron: OneMoreThing.nl