Waarom kost… de ene printerinkt €6,25 en de andere €54?

Getty Images

Ze leveren allebei een prima resultaat. Toch betaal je voor de ene printerinkt bijna tien keer zoveel als voor de andere. Het is blijkbaar moeilijk te geloven dat die van €6 óók goed is.

Ze printen allebei meer dan 500 bladzijden en leveren in de meeste gevallen allebei een prima afdruk. Toch zijn er veel mensen die voor hun printerinkt meer dan €50 betalen, terwijl je ook kunt printen voor de prijs van een kopje koffie met appeltaart.

De reden is een combinatie van angst en gemakzucht. Veel mensen kunnen maar moeilijk geloven dat een product van €6 even goed kan zijn als een product dat bijna tien keer zo duur is. En in de gebruiksaanwijzing van de printer staat toch niet voor niets dat je de inktcartridges van het eigen merk moet kopen?

Het is bovendien niet makkelijk om goedkope en goede alternatieven te vinden. Er zijn honderden soorten printers, waar bijna altijd weer andere inkt bij hoort. Ook onder de goedkope alternatieven is veel keuze.

Geen kwaliteitsverschil

Volgens de Consumentenbond – die geregeld onderzoek doet naar kwaliteitsverschillen tussen dure en goedkope inktpatronen – is die angst ongegrond. Uit tests blijkt steeds dat merkloze inkt de printer niet beschadigt en dat de cartridge ook niet gaat lekken. Over het algemeen zijn goedkope inkt-patronen net zo goed als die van de merken. Soms gaan ze zelfs langer mee.
 

Even duur als de printer

Opvallend genoeg is printerinkt soms bijna even duur als de printer zelf. De apparaten zijn zó goedkoop geworden dat fabrikanten er nauwelijks nog aan verdienen. Door inktpatronen bijna net zo duur te maken als de printers zelf, hebben ze dat probleem opgelost. Op de inkt maken ze hun winst. Dat het goedkoper kan, bewijzen prijsvechters als Hema, Pelikan en internetwinkels (bijvoorbeeld www.wecare.nl, www.123inkt.nl, alleeninkt.nl en www.go4inkt.nl).

Bij cartridges voor printers van merken als Canon of HP lopen de prijsverschillen op van €6 tot €54 voor zwarte inkt, en van €24 tot €58 voor kleur. De website van Kieskeurig www.kieskeurig.nl maakt de prijsverschillen duidelijk zichtbaar.

Zelf inkt bijvullen

Het kan trouwens nóg goedkoper: als je losse inkt koopt. Voor €5 tot €10 krijg je een tube of een potje met een naald, waarmee je je oude ‘bakje’ ongeveer vijf keer kunt vullen. Een goed alternatief voor mensen die handig zijn met hun computer en precies weten welke inkt ze moeten kopen.

Auteur