WhatsApp-fraude op Veiligheids10Daagse

De schade door oplichting via WhatsApp is in 2019 verdrievoudigd. Seniorenorganisatie ANBO wil senioren tegen zulke trucs wapenen via een Veiligheidscheck en via een Veiligheids10Daagse. Deze 10daagse wordt van 30 maart tot en met 16 april gehouden.

Tijdens de Veiligheids10Daagse krijgen ouderen informatie over onder andere babbeltrucs, woningbeveiliging, veilig online betalen en de rol van de wijkagent. De bijeenkomsten worden gehouden op kantoren en locaties van betrokken bedrijven. De Veiligheids10Daagse wordt georganiseerd door ANBO, het ministerie van Veiligheid & Justitie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV), de politie, de Rabobank ABN Amro, Google, ING, Interpolis, Startpagina.nl, gemeenten en de Risk Factory's in Twente en Venlo.

WhatsApp-fraude

De meest voorkomende vorm van WhatsApp-fraude is de truc waarbij een oplichter zich voordoet als een bekende, zoals een goede vriend, zoon of dochter. Deze oplichter heeft een bestaand WhatsApp-account gekaapt en stuurt een verzoekje om geld over te maken. Het advies is nooit zomaar geld over te maken op een WhatsApp-verzoek. Probeer eerst te bellen, zodat je de stem van vriend of familielid kunt horen. Of stel eerst een vraag waarop een vreemde het antwoord niet weet.