WhatsApp: zo zet je je gegevens over naar een andere smartphone

Getty Images

Ben je overgestapt naar een andere smartphone? Dan wil je daarop waarschijnlijk je chatgegevens en andere informatie van WhatsApp overzetten. Dat kan op verschillende manieren.

Als je met WhatsApp op een nieuwe smartphone berichten wilt sturen en ontvangen, mis je misschien je oude gegevens. Denk aan eerdere gesprekken en foto’s. Die moet je dan zelf overzetten. Dat gaat het makkelijkst van een iPhone naar een andere iPhone. Of een Android smartphone naar een andere Android smartphone.

Van iOS (iPhone) naar Android of omgekeerd kan ook, maar is wel wat lastiger. Dat komt doordat WhatsApp gegevens als back-up worden opgeslagen in de cloudruimte bij de smartphone. Voor Android is dat Google Drive, voor iPhone de iCloud. Die gaan niet goed met elkaar samen.

 

WhatsApp gegevens overzetten van iPhone naar iPhone of van Android naar Android

 

Om je WhatsApp gegevens over te zetten naar een smartphone van hetzelfde type, maak je gebruik van een back-up in de cloud. Dat is de iCloud voor je iPhones en Google Drive voor je Android smartphones. Gebruik hiervoor een Wifi verbinding anders kost het je data in je belbundel.

 

Let op! Door de gegevens over te zetten, overschrijf je WhatsApp gegevens, zoals chats, op je nieuwe smartphone. Ook moet je WhatsApp opnieuw installeren. Als je dat niet wilt, kijk dan bij de programma’s Backuptrans Android iPhone WhatsApp Transfer of Dr. Fone WhatsApp Transfer in het volgende hoofdstukje.

 

Voor overzetten tussen twee iPhones:

 

Op je oude smartphone maak je eerst een WhatsApp back-up:

 

 • Tik op WhatsApp.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Chats.
 • Tik op Reservekopie chats.
 • Tik op Maak nu reservekopie.

 

Voor overzetten tussen twee Android smartphones:

 

Op je oude smartphone maak je eerst een WhatsApp back-up:

 

 • Tik op WhatsApp.
 • Tik op de drie puntjes.
 • Tik op Instellingen.
 • Tik op Chats.
 • Tik op Chat back-up.
 • Tik op Back-up maken.

 

Op je nieuwe smartphone haal je vervolgens de gegevens in de back-up binnen. Daarvoor moet WhatsApp (opnieuw) geïnstalleerd worden. Hiervoor moet je WhatsApp eerst verwijderen: Zo maakt u ruimte vrij op uw smartphone en tablet: deel 2 | PlusOnline

 

Als je WhatsApp opnieuw installeert, vraagt de app of je de chatgeschiedenis wilt herstellen. Bevestig dit en je gegevens worden binnengehaald vanuit de back-up van je oude smartphone

 

Overzetten tussen een iPhone en Android smartphone of een Android smartphone en een iPhone

 

WhatsApp gegevens overzetten tussen twee smartphones met een verschillend besturingssysteem kan niet direct via de back-up. Daarvoor heb je een apart programma nodig. Hou er rekening mee dat bestaande gegevens, zoals chats, op je nieuwe smartphone kunnen worden overschreven. Lees hiervoor de instructies bij het programma.

 

Vind je de onderstaande programma’s te lastig om te gebruiken, vraag dan om hulp van iemand die voldoende kennis van smartphones heeft. Lees en volg de instructies bij het programma altijd goed.

 

Stap over op iOS

 

Een goedkoopste optie is overzetten met Stap over op iOS. Dit is een gratis app voor het overzetten van allerlei gegevens van Android naar iOS. Van iOS naar Android overzetten kan niet met deze app. Een ander nadeel is dat soms niet alle WhatsApp gegevens goed worden overgezet. Je leest meer over hoe je deze app gebruikt Je gegevens overzetten naar een andere smartphone  | PlusOnline.

 

WazzapMigrator

 

Voor het overzetten van WhatsApp gegevens van iOS naar Android kun je de app WazzapMigrator van 6,99 euro gebruiken. Die vind je in de Google Play Store. Deze app vraagt wel om enige kennis van zaken.

WazzapMigrator | WazzapMigrator: Kopieer je WhatsApp-berichten van iPhone naar Android

 

Backuptrans Android iPhone WhatsApp Transfer

 

Backuptrans biedt een hele verzameling aan programma’s voor het overzetten en back-uppen van smartphone gegevens. Een daarvan is Backuptrans Android iPhone WhatsApp Transfer, waarmee je onder andere WhatsApp gegevens overzet tussen verschillende smartphones.

Dit Windows of Mac programma gebruik je op je pc als koppeling tussen je twee smartphones en kost €29 voor een jaar.

Android iPhone WhatsApp Transfer +: Copy WhatsApp Chat Messages (backuptrans.com)

 

Dr. Fone WhatsApp Transfer

 

Relatief makkelijk je WhatsApp gegevens overzetten tussen een iPhone en Android smartphone of omgekeerd doe je met het Dr. Fone WhatsApp Transfer programma. Dit programma installeer je op je Windows pc of Mac en fungeert als koppeling tussen je smartphones. Die sluit je allebei aan op je computer, waarna je met het programma je gegevens direct kan overzetten. Het programma kost €21,95 voor een jaar.

[OFFICIAL] Dr.Fone - iOS/Android WhatsApp Transfer, Backup, and Restore (wondershare.com)

Auteur 
 • Alex Wit