Zo versterk je je wifisignaal

Een leven zonder wifi is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen. Des te groter de frustratie als je wifisignaal zwak is of helemaal wegvalt. Zo zorg je voor een sterker wifisignaal.

Als het gaat om betrouwbaarheid en snelheid loopt bekabeld internet nog altijd voorop, maar ook het draadloos internet (wifi) is steeds sneller en er zijn maar weinig draagbare apparaten die je er niet op kunt aansluiten. Een wifisignaal is feitelijk niets anders dan de communicatie via radiosignalen en bestaat uit een zender en een of meerdere ontvangers.

Een zwak signaal kan op verschillende manieren ontstaan: de afstand tussen zender en ontvanger is bijvoorbeeld te groot of er zijn veel obstakels, zoals muren en plafonds. Ook spelen andere signalen vaak een rol. In Nederland staan veel huizen dicht bij elkaar, die allemaal een wifisignaal hebben. Dit kan andere signalen verstoren. Verder hangt de sterkte af van het zendvermogen en de ontvangstgevoeligheid. In Nederland mag je op een 2,4GHz frequentie maximaal 100 milliwatt (mW) uitzenden, terwijl dit op een 5GHz frequentie 1000 mW is. Veel providers leveren echter maar een modem of router die 50 mW kan uitzenden. Net zo belangrijk is de ontvangstgevoeligheid van het apparaat waar je het wifisignaal op wilt ontvangen.

Er kunnen dus verschillende oorzaken zijn van een zwak wifisignaal, maar dat betekent niet dat je hier niets aan kunt veranderen.

Zorg voor een goede locatie

Vaak zijn routers niet de meest fraaie apparaten, dus de verleiding is groot om deze op een onopvallende plek neer te zetten. Denk hier goed over na: de plek waar je je router hebt staan, is namelijk erg belangrijk. Het beste signaal krijg je als er zo min mogelijk obstakels zijn voor het signaal. Het spreekt dus voor zich dat een open ruimte de voorkeur heeft boven een kleine afgesloten ruimte. Ook een plekje naast stroomkabels en andere apparaten die signalen uitzenden, is niet aan te bevelen.

Gratis software kan je hierbij helpen. Programma’s zoals Netstumbler voor op je Windows laptop, maar ook inSSIDer voor Android en IOS-apparaten, meten de signaalsterkte terwijl je door het huis loopt. Je kunt dus direct zien waar het signaal goed is en waar niet, en of het verplaatsen van de router hier invloed op heeft.

Up-to-date software

Voor de beste wifi moet je software up-to-date zijn. Zorg er dus voor dat je altijd de nieuwe software gedownload hebt, deze verhelpen vaak fouten uit eerdere versies. De nieuwste wifi is te herkennen aan de aanduiding 802.11ac. Beveilig je wifi ook goed.

Gebruik ‘rustige’ kanalen

Dure routers zoeken zelf naar de meest geschikte kanalen om hun wifisignaal uit te zenden. Goedkopere doen dit niet. Maar die kun je wel zelf op andere kanalen instellen. Gebruik hiervoor software om dit effectief te doen. Met de programma’s iStumbler (Mac) en inSSIDer (Windows) kun je kijken welk signaal het rustigst is en dit kanaal vervolgens in de router instellen.

Gebruik een repeater

Een van de meest gebruikte manieren om een beter wifisignaal te krijgen, is een wifi-versterker, ook wel repeater genoemd. Deze apparaatjes pikken een wifisignaal op en zenden dit opnieuw uit, waardoor je dus het bereik van je wifi vergroot. Wel kan dit invloed hebben op de snelheid.