Stelling: 's avonds doe ik de deur niet zomaar meer open

De politie in Rijswijk adviseert ouderen om 's avonds niet meer open te doen als er wordt aangebeld, vanwege babbeltrucs. Vindt u dat een goed idee?

In Rijswijk werden vorig jaar bijna 200 ouderen het slachtoffer van een babbeltruc. Daarom gaven de politie en buurtpreventieteams het advies om in de winter na 19.30 uur en in de zomer na 20.00 uur niet langer de deur open te doen als er wordt aangebeld. In december werd er al gewaarschuwd voor een babbeltruc met een kerstpakket, terwijl oplichters zich de afgelopen tijd ook voordoen als thuiszorgmedewerkers.

'Overdag net zo'n risico'

Ouderenbond ANBO begrijpt de noodzaak om ouderen te beschermen tegen babbeltrucs, maar vindt het initiatief in Rijswijk geen goed plan. "Als je iemand wil beroven is dat niet voorbehouden aan een tijdstip'', zegt een woordvoerder. "Criminelen kunnen ook overdag toeslaan.''

Sociaal isolement

Volgens het Nationaal Ouderenfonds zorgt zo'n 'avondklok' ook nog eens voor meer sociaal isolement: "Ouderen kunnen er zenuwachtig van worden. Dan zou iedereen die na half acht aanbelt ineens de grote boze buitenwereld zijn. Je moet altijd voorkomen dat mensen die zelfstandig thuis wonen zich niet meer op hun gemak voelen.''

Wat vindt u? Bent u het eens met het advies van de politie in Rijswijk of doet u ook 's avonds open als er iemand aanbelt? Stem eens of oneens en reageer hieronder!

Bron: AD

58 Comments

Door Mieke (niet gecontroleerd) op wo, 22-8-2018 - 01:37

Overdag of 's avonds, ik doe voor geen enkele onbekende persoon de deur open. Ik zie via mijn Ring bel wie er aan mijn deur staat, is het een onbekende en heb ik er geen afspraak mee, dan blijf ik lekker zitten!

Door Hans (niet gecontroleerd) op vr, 27-4-2018 - 13:33

Ben ik het volledig mee eens. Men kan overdag komen en als het erg belangrijk is eerst even bellen en laten weten dat men er aan komt. Als je ziet wat dit geboefte kan veroorzaken is het beter de deur niet te openen. Als je dan ziet hoe dit gepeupel,als men ze ooit oppakt,bestraft wordt is het verstandiger de deur niet te openen in vooral de winterperiode. Dit heeft totaal niets te maken met het feit dat dan de angst gaat regeren. Gewoon het risico niet nemen.

Door Marion (niet gecontroleerd) op vr, 27-4-2018 - 12:26

Mijn laatste ervaring was dat op zaterdagavond een jong meisje aanbelde en vroeg of ze even naar de wc mocht. NEE dus

Door Lisa (niet gecontroleerd) op vr, 27-4-2018 - 10:03

Ouderen zijn niet 'nieuwsgierig'. Ze hebben alleen een andere (betere) opvoeding genoten. Ze hebben geleerd de deur te openen, als er iemand voor de deur staat en dat is er inderdaad moeilijk uit te krijgen! Heden ten dagen vertrouwen zij er nog steeds op dat er 'goed volk' voor de deur staat.

Door Tjakko (niet gecontroleerd) op di, 27-3-2018 - 14:51

oneens, waar hebben we politie voor, te weinig personeel, leg dan je prioriteiten anders.
politie moet zorgen dat dit soort geboefte wordt opgepakt.
en de rechters moeten zwaarder straffen, en geen watjes straffen uitdelen.

Door Marianne (niet gecontroleerd) op ma, 26-3-2018 - 14:08

Ik doe absoluut 's avonds de deur niet meer open! Als iemand mij nodig heeft is een belletje per telefoon voldoende!

Door K.vonders (niet gecontroleerd) op zo, 25-3-2018 - 22:45

Als we toelaten dat de ANGST regeert, is het einde zoek.

Door Marga (niet gecontroleerd) op za, 24-3-2018 - 21:39

Eigenlijk iedereen die bij mij langskomt heeft mobiel dus het is een gewoonte dat bezoek belt voordat ze aanbellen want dan kan ik open drukken !!

Door Therese (niet gecontroleerd) op za, 24-3-2018 - 19:29

Ik doe absoluut 's avonds de deur niet meer open! Als iemand mij nodig heeft is een belletje per telefoon voldoende! Een gewaarschuwd mens......

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 24-3-2018 - 10:57

Iedereen die s'avonds wil komen kan even bellen