9 op de 10 ouderen doet 's avonds niet meer open

Getty Images

90 procent van de ouderen in Nederland doet 's avonds de deur niet zomaar open als er aangebeld wordt. Dat blijkt uit onze wekelijkse stelling onder 1600 mensen.

In Rijswijk werden vorig jaar bijna 200 ouderen het slachtoffer van een babbeltruc. Daarom gaven de politie en buurtpreventieteams het advies om in de winter na 19.30 uur en in de zomer na 20.00 uur niet de deur open te doen. Naar aanleiding hiervan vroegen wij onze bezoekers op PlusOnline wat zij doen als er 's avonds wordt aangebeld. 

Het antwoord was duidelijk: 90 procent doet 's avonds niet open. "Dan gaat de deur op de ketting", zegt Frank V. op onze website. JM sluit zich daar bij aan: "Wij hebben een afspraak gemaakt met onze familie, vrienden en bekenden: eventjes opbellen voordat ze komen. Dan weten wij tenminste wie er even later voor de deur staat."

Dat niet meer opendoen kan leiden tot sociaal isolement – iets waar het Nationaal Ouderenfonds voor waarschuwt – erkennen veel ouderen, maar weegt volgens de meesten niet zwaarder dan het risico om slachtoffer te worden van een babbeltruc of overval. "Dan maar een isolement", schrijft iemand. "Het gebeurt zo vaak dat ouderen de klos zijn door criminelen. Mijn vrouw en ik behoren ook tot die groep en nemen zeker geen enkel risoco meer. Alles gaat na zes uur hermetisch op slot, of ouderenbonden dat nu goed vinden of niet. 

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié