De uitglijders van 50Plus-lijsttrekker Henk Krol

Getty Images

Lijsttrekker Henk Krol doet het met zijn partij 50Plus goed in de peilingen, maar de man is ook een notoire brokkenpiloot. De drie meest recente uitglijders van Krol op een rijtje.

In 1979 richtte Henk Krol de Gaykrant op. Hij was tevens directeur-grootaandeelhouder van de uitgeverij die de Gaykrant uitgaf. Toen in 2013 uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat Krol jarenlang geen pensioenpremie voor zijn medewerkers had betaald, stapte hij op als fractievoorzitter en partijleider van 50Plus. Sinds september 2014 is hij weer fractievoorzitter van de partij, maar zijn oud-medewerkers zitten nog altijd met een pensioengat.

Pensioengat oud-medewerkers

Tijdens de uitzending van het tv-programma Pauw van 18 november jongstleden ondervroeg Jeroen Pauw Krol over het pensioenverhaal. Dat is keurig opgelost, meldde Krol: de mensen hebben hun geld teruggekregen. Navraag bij de oud-medewerkers zelf leerde anders: het pensioengat is nog steeds niet gedicht. Toen het Eindhovens Dagblad daarna Krol om een reactie vroeg, stelde die dat het pensioengat inderdaad niet is gedicht, maar dat de eigen inleg van de medewerkers wel is terugbetaald. De oud-medewerkers wachten dus nog altijd op de werkgeversbijdrage van Krol.

Al is de leugen nog zo snel…

“Ik heb helemaal niet gevraagd om de zaak uit te stellen. Integendeel!” Henk Krol wist het zeker, toen hij 15 november een journalist van BNR Nieuwsradio te woord stond: hij had absoluut niet verzocht om uitstel van een juridische procedure. De procedure in kwestie draait om de subsidiegelden die Krol ooit via zijn stichting Vrienden van de Gaykrant incasseerde. Het ministerie van Onderwijs vordert ruim twee ton terug, omdat Krol geen goede verantwoording voor de bestedingen van dit subsidiegeld kan overleggen. Het overgebleven bestuur van de stichting (‘teleurgestelde nichten’, aldus Krol) stelt Henk Krol aansprakelijk: hij was decennialang voorzitter en bepaalde – zo stelt het bestuur – alles op eigen houtje.

Schriftelijk bewijs

De juridische procedure zou vrijdag 18 november dienen, maar uit onderzoek van 1Vandaag-redacteur Marc Belinfante bleek dat Krol had geprobeerd de zaak óver de verkiezingen van 15 maart 2017 heen te tillen. Niet waar, zei Krol dus voor de microfoon van BNR. Wel waar, zei chef politieke redactie Belinfante. Belangrijk detail: Belinfante heeft schriftelijk bewijs dat Krol liegt – de leider van 50Plus heeft wel geprobeerd de zaak uit te stellen, om ‘beïnvloeding van de verkiezingen te voorkomen’. Citaat: ‘De heer Krol verzoekt u de comparitiezitting na 15 maart te houden.’ De advocaat van Henk Krol bevestigt het verzoek van Henk Krol. Waarom Krol dat op BNR Nieuwsradio dan zo stellig ontkende, is niet bekend.

Duwen en trekken – ja of nee?

In het verlengde van de discussie met 1Vandaag-redacteur Marc Belinfante maakte Henk Krol het naar verluidt nog wat bonter. Terwijl Belinfante met een Kamerlid van de SP stond te praten, maakte een woedende Krol zijn entree. Krol was zelfs zo boos dat hij de journalist een duw gaf terwijl hij hem toebeet dat hij voorlopig niets meer met 1Vandaag te maken wilde hebben.

Belinfante – weinig onder de indruk – heeft al aangegeven dat hij bij een volgende handtastelijkheid van Krol een klacht tegen hem indient bij het Presidium. Krol zelf bekent dat hij boos was, maar van duwen was absoluut geen sprake, stelt hij: “Ach gossie. Je kent me toch hopelijk beter dan dat. Ik duw nooit iemand. Never nooit!” Getuige Ronald van Raak – het Kamerlid met wie Belinfante stond te praten toen Krol op hem afkwam – wil zich niet in de zaak mengen.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Volkskrant