Als u koopverslaafd bent

Gat in uw hand

Er is niks mis met een gezellig dagje shoppen. Maar als uw hele leven begint te draaien om aankopen doen, is dat een probleem. Het kan betekenen dat u koopverslaafd bent. Dan besteedt u meer tijd en geld aan kopen dan u had gepland. Hoe komt het dat mensen móeten kopen? En wat kunt u eraan doen?

Een koopverslaving is meer dan gewoon graag geld uitgeven. Mensen die werkelijk koopverslaafd zijn, blijven kopen. Ook al lopen de schulden op en brengt het problemen met zich mee.

Kenmerken (koop)verslaving

  • U kunt u niet verzetten tegen de drang iets te kopen.
  • Voordat u shopt neemt de spanning toe.
  • Een opgelucht gevoel na de aankoop.
  • U koopt steeds duurdere spullen.
  • U verstopt aankopen voordat anderen ze zien.

Gevolgen

  • Koopverslaving leidt tot sociale problemen.
  • Het kan u flink in de schulden brengen.
  • U vindt het kopen zelf uiteindelijk niet zinvol.

Vier typen koopverslaving
U heeft de troostkoper, die wil zich graag beter voelen door zichzelf cadeautjes te geven. Dan heeft u de fanatieke koper; deze koopt heel bewust veel van dezelfde producten. Zoals een postzegelverzamelaar.

De impulsieve koper koopt naar aanleiding van wat er te zien is en wordt winkels ingetrokken door 'uitverkoop'-posters. De compulsieve koper heeft van alledrie de andere kopers een beetje. Die koopt omdat hij aanbiedingen ziet, zoekt naar producten en troost zich ermee.

Redenen koopverslaving
Dat mensen koopverslaafd worden heeft verschillende redenen. Een lichte depressie komt regelmatig voor. Koopverslaafden kampen vaak met een laag zelfbeeld en proberen dit op te krikken met hun aankopen.

Het sociale contact met de verkopers doet ze goed. Ze voelen zich door hen geaccepteerd. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen hebben sowieso meer kans om een koopverslaving te ontwikkelen.

Kinderen zijn vatbaar
Koopverslaving kan zich al vroeg ontwikkelen. We leven in een jachtige tijd en als ouder bent u vaak afwezig. Sommige ouders voelen zich schuldig tegenover hun kinderen en in plaats van aandacht, krijgen deze kinderen cadeautjes.

Kinderen krijgen hiermee het signaal dat materie ze gelukkig kan maken. Hierdoor kunnen zij ook op latere leeftijd hun geluk gaan afkopen met spullen.

Hoe gaat u ermee om?
Misschien heeft u uzelf herkend in dit artikel. Dan wordt het hoog tijd om uw rekening rust te gunnen en te veranderen. Omdat koopverslaving vaak ontstaat uit een gebrek aan zelfvertrouwen, is het nuttig om aan uzelf te gaan werken.

Zoek alternatieven om uzelf te troosten. Koop pas iets nieuws als u het nodig hebt en bedenk u voor elke aankoop: "Heb ik dit echt nodig?" Praat erover met anderen, of met een psycholoog.