Deze kleine beestjes wonen in uw eten

Soms komt u in een zak sla een verdwaalde tor tegen, maar dat is nu eenmaal de natuur. Maar wist u dat u ook regelmatig insecten binnenkrijgt die u niet eens kunt zien? Zoals motten in uw chocoladereep.

Plaagdierexpert Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zegt het eerlijk: we krijgen allemaal wel eens een stuk insect binnen. Gevaarlijk voor uw gezondheid is het echter niet. “Het zijn gewoon eiwitten hè. Hoe flauw dat ook klinkt, het gebeurt gewoon dat er insecten in ons voedsel zitten. Zij maken deel uit van ons ecosysteem. Of wij van dat van hen, het ligt eraan hoe je het bekijkt”, aldus Meerburg. “Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat er een kans dat daar fragmenten van insecten tussen zitten. Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op je krop sla, dus als je dat machinaal verwerkt dan belandt dat vanzelf in je zakje.”

Motten in de chocolade

Maar het gaat niet alleen om groente. “Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in”, zo legt Meerburg uit. “We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot. Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in.”

Een ander voorbeeld is de Indische meelmot, een beestje dat graag eitjes legt in bonen, brood, meel, granen en koffie. Deze produceert maarliefst 500 larven. Of wat te denken van de broodkever, die gek is op pasta. “Het verbaast me dat het zo lastig blijkt voor fabrikanten om de broodkever uit de fabriek te houden”, zegt Meerburg.

Verder vindt u beestjes in deze levensmiddelen:

- In Activia en Danone zitten levende bacteriën, omdat dit goed is voor je stoelgang. De bacterie komt voor in de darmen en dus ook in onze poep.
- De roze kleurstof van drinkyoghurt en roze koeken is afkomstig van luis. De kleurstof bestaat uit fijngeplette lijfjes van schildluizen.
- Afscheiding van de vrouwtjesluis wordt gebruikt om bonbons, pepermuntjes en speelgoed een glans te geven.
- In diepvriesbroccoli zitten vaak bladluizen
- Tomatenketchup bevat regelmatig fruitvlieglarven
- In paddestoelen zitten mijten
- Rozijnen kunnen fruitvliegjes bevatten

Bron: Margriet