Gouden tips om rouwvliegjes te voorkomen én te bestrijden

Getty Images

Uw planten lopen kans het slachtoffer te worden van rouwvliegjes. Met deze tips kunt u van ze afkomen of geheel voorkomen.

Rouwvliegjes zijn vergelijkbaar met fruitvliegjes, maar er zijn verschillen. Zo zijn rouwvliegjes zwart van kleur en fruitvliegjes lichtbruin, en waar rouwvliegjes het hebben voorzien op planten, komen fruitvliegjes af op voedsel.

Rouwvliegjes zijn de vijand van elke kamerplant. Al sterven de vliegjes na twee dagen, de larven die ze in uw potgrond achterlaten zijn uiterst schadelijk voor uw groene vrienden. Per keer legt een vliegje zo’n 200 eitjes, en al die larven planten zich ook weer voort.

3 tips om rouwvliegjes te voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en bij rouwvliegjes doet u dat zo:

 1. Geef uw planten minder water
  Geef uw planten voldoende, maar niet te veel water. Rouwvliegjes komen op natte grond af. Wanneer planten minder water krijgen heeft de grond tijd om tussendoor op te drogen. Zo maakt u de plant minder aantrekkelijk voor de vlieg.
   
 2. Verwijder dode blaadjes
  De geur van verwelkende planten en bloemen werkt als honing voor de rouwvlieg. Verwijder dode en losse blaadjes dus zo snel mogelijk.
   
 3. Gebruik verse potgrond
  Een geopende zak potgrond kan ongedierte bevatten. Ook rouwvliegjes kunnen hier hun thuisbasis hebben gemaakt. Wanneer u van plan bent een plant te verpotten is het raadzaam gebruik te maken van verse potgrond. Zo geeft u eitjes die zich willen ontpoppen wanneer u de plant al even in de kamer hebt staan geen kans.

5 tips om van rouwvliegjes af te komen

Wanneer u de vliegjes al heeft gezien, is het nog niet te laat. Met deze tips komt u van ze af en kunt u de schade aan uw kamerplanten beperken.

 1. Isoleer de besmette plant
  Op deze manier wordt het moeilijker voor de vliegjes om over te steken naar andere planten en beperkt u de plekken om eitjes te leggen. Zo houdt u de plaag in bedwang.
   
 2. Aaltjes als roofdier
  Misschien wel een van de meest effectieve manieren om rouwvliegjes uit te roeien: breng aaltjes aan op uw potgrond. Deze kleine wormpjes eten alle larven op, en zodra deze weg zijn sterven ze zelf ook. Met een gieter brengt u de aaltjes aan op de bodem en vervolgens gaan ze zelf op zoek naar larven. Aaltjes zijn online te bestellen.
   
 3. Een laagje zand over de bodem
  Een laagje zand over de potgrond strooien zorgt ervoor dat rouwvliegjes niet kunnen ontsnappen. Door de dichtheid van het zand wordt het ook een stuk lastiger voor ze om eitjes te leggen. Dit proces moet wel herhaald worden: het zand zakt uiteindelijk door de potgrond naar beneden.
   
 4. Opnieuw potten
  Wanneer u vermoed dat de plant te besmet is om te kunnen behandelen kunt u het beste de potgrond vervangen. Controleer hierbij de wortels goed zodat hij niet opnieuw besmet raakt. Houd planten die niet besmet zijn uit de buurt.
   
 5. Schaf een vleesetende plant aan
  De aanschaf van een vleesetende plant slaat letterlijk drie vliegen in een klap: rouwvliegjes, fruitvliegjes en muggen die op de plant afkomen staan allemaal op het menu. Simpel, maar effectief.
Auteur 
 • Maaike Urbach
Bron 
 • gezondNU