Checklist: wat verzeker je wel of niet?

Getty Images

Nu we weer naar het buitenland op vakantie kunnen, loont het om te kijken welke dekkingen nuttig zijn bij een doorlopende reisverzekering. Met deze checklist weet u waar u op moet letten.

Wie een paar keer per jaar op ­vakantie gaat, is met een door­lopende reisverzekering al snel voor­deliger uit dan met losse ­verzekeringen. Ook bespaart het veel ­regelwerk. Aangezien we er weer op uit kunnen, is dit een goed ­moment om de polis tegen het licht te houden.

Een (doorlopende) reisverzekering is er vooral voor onkosten die u zelf niet kunt opbrengen als er iets misgaat. Een ongeluk, ziekte: het kan iedereen overkomen. Eén telefoontje naar de alarmcentrale en de verzekeraar schiet te hulp. Zo nodig komt er een reddings­helikopter, er wordt vervoer naar het ziekenhuis geregeld en eventueel ook aangepast vervoer naar huis. Daarbovenop kunt u allerlei andere ­risico’s afdekken, van diefstal van de laptop tot ­autopech en rechtsbijstand.

De checklist helpt u na te gaan welke onderdelen voor u belangrijk zijn. Vervolgens kunt u een passende verzekering zoeken met behulp van een ­vergelijkingssite (bijvoorbeeld www.­independer.nl of ­www.­pricewise.nl).

Hoe lang ga ik aaneengesloten op vakantie?

Doorlopende reisverzekeringen hebben een dekking die varieert van 45 tot 365 dagen.

Blijf ik in Europa?

Voor Europa is Europadekking voldoende. Turkije is niet standaard meeverzekerd. Voor een bestemming buiten Europa is ­werelddekking nodig. Vaak kan deze aan een bestaande door­lopende reis­verzekering worden toevoegd, soms ook tijdelijk (voor de duur van de ­vakantie). Bij veel verzekeraars is een telefoontje genoeg, daarna ontvangt u de aangepaste polis en rekening.

Met wie ga ik op reis?

Soms kunnen volwassen thuis­wonende of zelfs uitwonende ­kinderen worden meeverzekerd.

Wat is de schade als mijn spullen worden gestolen?

Apparatuur €………

Contant geld €………

(Zonne)brillen €………

Hoortoestellen €………

Sieraden en horloges €………

Fietsen €………

Kampeeruitrusting €………

Sportuitrusting €………

Totaal €………

Er kunnen maximum bedragen gelden per verzekerde, per gezelschap en per dekkingscategorie. Verzekeraars vergoeden alleen het eerste jaar na aankoop de nieuwwaarde, daarna veel ­minder. Hoeveel minder, verschilt per verzekeraar. Afschrijvingspercentages zijn te vinden op de afschrijvingslijst. Voor bijzondere spullen (kostbaarheden, sportuitrusting) kunt u soms een speciale dekking afsluiten. Tip: een inboedel­verzekering met buitenshuis­dekking geeft vaak een hogere vergoeding voor mobiele apparaten (zoals telefoons en hoortoestellen) dan een reisverzekering.

Ga ik naar een land waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland?

In onder andere Zwitserland en Noorwegen is de gezondheidszorg duurder; een extra dekking van medische kosten is aan te raden. Hetzelfde geldt in Griekenland en Spanje, waar toeristen vaak in een privé­kliniek terechtkomen. Buiten Europa is een extra medische dekking in ieder geval verstandig in de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië.

Ga ik met de auto en/of de ­caravan?

Zorg voor een goede dekking van pechhulp en overweeg het mee­verzekeren van vervangend vervoer of verblijf voor het geval de auto of caravan niet meer te gebruiken is. Pechhulp kan ook al verzekerd zijn via een pechhulpdienst, autoverzekering of de autodealer. Controleer of dit ook geldt in het buitenland. 

Ga ik een risicovolle activiteit ondernemen?

Check of sporten zoals paragliden of duiken onder de dekking vallen. Bijzondere en gevaarlijke sporten kunt u soms apart meeverzekeren. Het verschilt per verzekeraar welke sport onder welke categorie valt. Wintersport kunt u vaak apart meeverzekeren, ook nog vlak voordat u afreist.

Wil ik een bedrag uitgekeerd krijgen bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval?

Kies dan voor een dekking bij ongevallen. Soms is deze dekking ook inbegrepen bij een creditcard.

Wil ik juridische hulp bij een geschil in het buitenland?

Reisrechtsbijstand kunt u regelen via de reisverzekering, maar ook via een gewone rechtsbijstandsverzekering of de autoverzekering.

Gaat er een huisdier mee?

Ga na of medische kosten voor het dier ook meeverzekerd zijn. En of het een reden is voor annulering als er vooraf of tijdens de reis iets gebeurt met het dier.

Wil ik een vergoeding voor de kosten als ik de reis onverwacht moet annuleren of ­eerder terug naar huis moet?

Bij een doorlopende reisverzekering kunt u vaak ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Deze keert uit in een aantal precies omschreven gevallen, bijvoorbeeld wegens ziekte of overlijden van een familielid. ­Corona is meestal geen geldige ­reden meer voor annuleren.

Stel ik een reis samen met losse accommodatieboekingen en losse (vlieg)tickets?

Let erop dat de annuleringsverzekering ook de kosten van dit soort samen­gestelde reizen dekt.

Loop ik op mijn vakantie­bestemming risico op een bosbrand, overstroming of vulkaanuitbarsting?

Meestal hebt u in deze situaties wel dekking als u al op vakantie bent, maar het is niet altijd een standaardreden voor annuleren.

Wil ik een eigen risico van €50 of €100?

Met een hoger eigen risico betaalt u vaak een lagere premie. Pechhulp kan ook al verzekerd zijn via de autodealer.

Auteur