Diefstal uit parkeergarage eigen schuld

Een verzekerde die enkele dagen zijn spullen achterlaat in een auto die in een bewaakte parkeergarage met camerabewaking staat, is niet voorzichtig genoeg geweest. De reisverzekering hoeft in dat geval diefstal uit die auto niet te vergoeden.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In deze zaak had een verzekerde tijdens een rondreis zijn huurauto drie dagen lang in de bewaakte parkeergarage van het hotel gestald. In die periode is er ingebroken. De dieven pakten een koffer met vuile was uit de kofferbak en een zonnebril en gehuurde navigatie uit het dashboardkastje. De spullen lagen niet in het zicht, maar op de achterbank lagen wel twee strandlakens. De verzekeraar weigerde de 1500 euro schade te vergoeden, omdat de verzekerde te onvoorzichtig was geweest.

Hotelkamer

Bij de Geschillencommissie kreeg de verzekeraar gelijk. De verzekerde had heel eenvoudig voorzorgsmaatregelen kunnen nemen door de koffer, zonnebril, navigatie en handdoeken in zijn hotelkamer te bewaren. Sterker nog, de verzekering kan dat ook van een verzekerde verlangen. De verzekerde is dus onvoldoende voorzichtig geweest en het is terecht dat de verzekeraar de schade niet wil vergoeden.

Bron: www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2017/uitspraak_2017-651__bindend_.pdf