Duur toiletbezoek in de trein

Een tas die tijdens een toiletbezoek in de trein uit het bagagerek wordt gestolen, is niet verzekerd. Het bagagerek is geen veilige bewaarplaats en daarom hoeft de reisverzekering de schade niet te vergoeden.

Dat blijkt uit een  bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een man neemt de internationale trein van Brussel naar Rotterdam. Bij aankomst merkt hij dat zijn reistas op wieltjes niet meer in het bagagerek boven zijn stoel ligt. In de reistas zaten onder meer een e-reader, videocamera en een drone met een totale waarde van ruim drieduizend euro. Tijdens de reis is de man een keer, om medische redenen, kort naar het toilet geweest. Hij vermoedt dat de tas gestolen is tussen Breda en Rotterdam. Mogelijk heeft de dief de tas boven zijn hoofd meegetrokken door het bagagerek en zo gestolen. Hij claimt de schade o zijn reisverzekering, maar de verzekeraar weigert de schade te vergoeden.

Direct toezicht
De Geschillencommissie stelt de verzekeraar in het gelijk. Volgens de verzekeringsvoorwaarden wordt diefstal van kostbaarheden niet vergoed als ze zonder toezicht zijn achtergelaten. Tijdens het korte toiletbezoek is er geen direct toezicht geweest, dus de diefstal is niet gedekt. Als de man zijn tas te zwaar vond om mee te nemen naar het toilet, had hij de conducteur kunnen vragen een oogje in het zeil te houden.

Ook de diefstal van de andere bagage is niet gedekt. Het was namelijk rustig in de trein. De man had zijn tas probleemloos op de stoel naast hem kunnen zetten. Dat is veiliger dan in het bagagerek. Bovendien mag je van een reiziger verwachten dat hij extra voorzichtig is met waardevolle bagage. De man draait dus zelf voor de schade op.