Flitsende start voor beleggers

Flitsende start voor beleggers, vrouw checkt aandelen op haar telefoon
Getty Images

Nederlandse beleggers hebben een goed eerste kwartaal achter de rug. In de eerste drie maanden van 2024 steeg de waarde van de gezamenlijke beleggingen met 13,1 miljard euro. Huishoudens boekten een rendement van 11,3 miljard euro en deden ook voor 1,8 miljard euro aan netto aankopen.

Dat meldt De Nederlandsche Bank. De totale waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens steeg daardoor tot 180,3 miljard euro. Nederlandse huishoudens hebben het grootste deel van hun beleggingen in beleggingsfondsen geïnvesteerd. Hierop hebben ze in het eerste kwartaal van 2024 een rendement behaald van 6,3 miljard euro. Daarbovenop hebben ze voor 0,8 miljard euro netto bijgekocht. In totaal is er nu 111,8 miljard euro in beleggingsfondsen belegd.

Op aandelen in beursgenoteerde bedrijven behaalden huishoudens een rendement van 4,7 miljard euro en deden zij voor 0,3 miljard euro netto aankopen. De waarde van het aandelenbezit aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg 61,7 miljard euro.

Het totale bedrag aan beleggingen van ruim 180 miljard euro is aanzienlijk lager dan de totale hoeveelheid spaargeld. Aan het eind van het eerste kwartaal hadden Nederlandse huishoudens 467,8 miljard euro op spaarrekeningen staan en ook nog eens 113,0 euro miljard op betaalrekeningen bij Nederlandse banken. Er zijn in Nederland ongeveer 8,3 miljoen huishoudens waarvan ongeveer een kwart (1,9 miljoen) belegt.

Auteur