Gemeenten compenseren zorgkosten verschillend

Getty Images

Door het wegvallen van twee landelijke regelingen mogen de gemeenten nu naar eigen inzicht chronisch zieken en gehandicapten compenseren, met grote verschillen tot gevolg.

Vervangen

In 2014 bestond de regeling die het eigen risico voor lage inkomens compenseerde en de Wet Tegemoetkoming zieken en gehandicapten (Wtcg). Beide zijn in 2015 vervangen door voorzieningen die gemeenten zelf vormgeven.

Onderzoek

Het gevolg is dat gemeenten deze groepen totaal verschillend compenseren. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.) onder alle 393 gemeenten.

Verschil van 350 euro

De meeste gemeenten hebben ervoor gekozen om de zorgverzekering van de laagste inkomens collectief af te sluiten en een gedeelte mee te betalen aan de premie. Doet de gemeente dat niet, zoals bijvoorbeeld de gemeente Pijnacker-Nootdorp, dan betalen burgers 350 euro per jaar meer aan premie.

Terwijl mensen in buurgemeente Zoetermeer momenteel 30 euro per maand in hun premie gecompenseerd worden.

[[advertorial uid="3473321"]]

Ander verschil

Een ander groot verschil is wat gemeenten als grens voor de compensatie aanhouden. In enkele gevallen is dat 150 procent van de bijstand, soms 110 procent. Bij de ene gemeente kom je daardoor eerder in aanmerking voor compensatie dan bij de andere.

Gratis op de hoogte blijven van de zorgverzekering in 2016? Meld u aan voor onze Zorg Update.