Huisdierverzekering wordt populairder

De huisdierverzekering maakt een groeispurt door. Honden worden het vaakst verzekerd, meestal vanaf jonge leeftijd. Maar heeft dat wel nut?

In de eerste helft van 2019 steeg het aantal huisdierverzekeringen explosief: met 55% t.o.v. vorig jaar. Dat meldt Reaal Dier & Zorg. Ruim 4000 huisdierpolissen kwamen erbij. Meestal voor honden, één op de vijf voor een kat. Mogelijk omdat katten vaak zelfredzamer zijn dan honden.

Als oorzaak noemt de woordvoerster het feit dat huisdieren steeds vaker als volwaardig familielid worden gezien. Ook stijgen de kosten van behandelingen. ''Een dierenartsnota van 1000 is eerder regel dan uitzondering. MRI-scans, transplantaties, oncologische behandelingen, orthopedie...''

Aanvullende dekkingen worden trouwens zelden gevraagd, behalve voor het gebit. Vooral voor honden wordt steeds vaker een tandartsverzekering afgesloten.

Heeft een huisdierenverzekering wel zin?

De ene huisdierverzekering is de andere niet. Eind 2017 heeft Reaal Dier & Zorg een nieuwe polis gelanceerd. Nieuw aan deze verzekering is dat castratie, sterilisatie en preventieve zorg (zoals bijvoorbeeld vaccinaties/inentingen) standaard in de basisdekking zitten. De hoogte van de eigen bijdrage kunnen eigenaren vooraf zelf kiezen (50%, 70% of 90%). Net als het eigen risico (€0,- , €50,- , € 100,- of € 150,-). Daarnaast hanteren zij geen limiet qua leeftijd, of uitsluiting gebaseerd op ras. Overigens geldt wel hoe jonger het dier, hoe voordeliger de verzekering. De huisdierverzekering geldt standaard niet in het buitenland, maar daar is optioneel een aanvullende dekking voor beschikbaar.

Ons advies: vergelijk vooraf goed de polissen van huisdierenverzekeringen en controleer wat wel en niet wordt gedekt.

Bron: Radar