Ik heb mijn telefoon buiten laten vallen, kan ik de schade claimen bij mijn inboedelverzekering?

U laat buiten uw telefoon vallen. Het scherm is stuk en het beeld flikkert. Kosten om te repareren: 500 euro. Kunt u die kosten claimen als u een inboedelverzekering heeft?

Ondanks dat u de schade aan uw telefoon zelf heeft veroorzaakt, is het antwoord op de vraag 'ja'. Dat geldt wel alleen voor wie een zogenaamde buitenhuisdekking heeft, vertelt Guido Rodenburg van Independer tegen Radar. Met zo'n dekking zijn schades gemaakt buiten uw eigen huis namelijk gedekt. Wel kan het zo zijn dat verzekeraars een maximum bedrag vergoeden of specifiek in de voorwaarden hebben opgenomen dat smartphones buiten deze dekking vallen.

Vergelijkingssite Independer onderzocht bij dertig verzekeraars hoe omgegaan wordt met schade die door uzelf is gemaakt. Dertien verzekeraars bieden een volledige dekking zonder eigen risico. Negen verzekeraars bieden geen dekking en acht verzekeraars bieden wel dekking, maar met voorwaarden zoals een eigen risico. Dat bedrag varieert meestal tussen de 75 en 150 euro.

Dekking

Mocht uw verzekeraar de schade vergoeden: wat is de dekking dan precies? Ook dat verschilt per verzekeraar. Mocht uw telefoon bijvoorbeeld helemaal niet meer werken, dan krijgt u bij sommige verzekaars de nieuwwaarde terug, terwijl andere verzekaars de reparatiekosten betalen.

Klik hier om per verzekeraar te bekijken wat de dekking is.

Bronnen: Rader en Independer.