Naar de dokter voor levensverzekering?

Ik wil een levensverzekering afsluiten, maar de verzekeraar eist dat ik een medische keuring onderga. Kan dat zomaar?

Het staat een verzekeraar vrij dit te vragen, maar niet iedereen die een levensverzekering wil afsluiten, hoeft daarvoor medisch gekeurd worden. Tot een verzekerd bedrag van 181 000 euro nemen verzekeraars genoegen met een gezondheidsverklaring die bestaat uit een medische vragenlijst. Sommige hebben die grens tot boven de 250 000 euro opgeschoven. 

Door de antwoorden op vragenlijst, krijgen verzekeraars een goed beeld van de gezondheid van de aanvrager. Dat is belangrijk omdat ze het risico van overlijden verzekeren. Hoe beter de gezondheid, hoe kleiner het risico en hoe lager de premie zou kunnen zijn.

De vragenlijst kan aanleiding zijn voor nader onderzoek. Het is belangrijk dat het invullen naar waarheid gebeurt. Het achterhouden van bepaalde medische gegevens, kan leiden tot problemen bij een eventuele uitkering. De keuring mag niet uitgevoerd worden door de eigen huisarts of een behandelend specialist.

Waar bestaat een keuring uit?

In z’n algemeenheid bestaat de keuring uit het doornemen van de ziektegeschiedenis van de klant, het vaststellen van het gewicht in relatie tot de lengte, het meten van de bloeddruk en mogelijk ook een bloed- en urineonderzoek. Voor zeer hoge levensverzekeringen is ook verder gaand medische specialistisch onderzoek mogelijk.
Al is het resultaat van het onderzoek bestemd voor de verzekeringsmaatschappij, de aanvragers hebben het recht om als eerste inzage te krijgen in de resultaten. Ze hebben ook het recht om als eerste het advies te horen dat de medisch adviseur aan de verzekeraar wil uitbrengen.

Een mogelijk nadelig advies hoeft niet altijd te betekenen dat de levensverzekering (meestal een overlijdensrisicoverzekering) niet doorgaat. De klant heeft recht op een herkeuring en kan ook nog onderhandelen met de verzekeraar over de voorwaarden. Daarna kan de klant nog bij de verzekeraar in beroep gaan.
Verzekeraars letten bij het afsluiten van een levensverzekering sterk op het rookgedrag van de klant. Het kan zijn dat een niet-roker een lagere premie betaalt. Als een niet-roker toch weer gaat roken, moet hij dat melden aan z’n verzekeringsmaatschappij.

Er zijn overigens coulante maatschappijen die klanten accepteren zonder medische vragenlijst.
Auteur