Natuurrampen veroorzaken 313 miljard dollar aan schade

natuurrampen
Getty Images

De economische schade door klimaatverandering en natuurrampen, bedroeg in 2022 wereldwijd 313 miljard Amerikaanse dollar. Met 50 miljard dollar was de schade in Europa hoger dan het gemiddelde sinds 2000. Wereldwijd overleden er 31.300 mensen als gevolg van een natuurramp.

Dat meldt financieel dienstverlener Aon in het rapport '2023 Weather, Climate and Catastrophe Insight'. Bijna 36 procent van de economische schade in Europa werd gedekt door verzekeraars. Nederland had te maken met enkele krachtige stormen, waaronder Eunice.
De orkaan Ian in de VS was met zo'n 50 tot 55 miljard dollar verzekerde schade de op één na duurste natuurramp in de geschiedenis. De storm Eunice was de duurste Europese storm sinds 2010, met 3,4 miljard dollar aan verzekerde schade.
In Nederland vormen naast stormen, de hagel en overstromingen het grootste risico. Na de watersnoodramp in 1953 werd overstroming uitgesloten van de verzekeringsdekking. Sinds 2021 wordt de schade bij overstroming van regionale rivieren wel weer verzekerd, maar die van een grote rivier niet.

Bron: aon

Auteur