Opstalverzekering dekt 'langzame' schade niet

Getty Images

Als er een langere periode van enkele maanden tussen de oorzaak en het manifesteren van een schade zit, is deze schade niet gedekt door de opstalverzekering.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In oktober 2013 meldde een consument schade aan het huis. Op 13 oktober stond na een regenbui de kelder blank omdat er door funderings- en graafwerkzaamheden bij de buren scheuren in de kelderbak waren ontstaan. De verzekeraar wees de schade in eerste instantie af, omdat schade door geleidelijke grondverzakking en grondverschuiving niet gedekt zijn in de polis.

De verzekerde schakelde een bouwpatholoog in, die constateerde dat de schade veroorzaakt was door werkzaamheden aan de fundering van de buren en dat herstel noodzakelijk was. Ook een tegenonderzoek van de verzekeraar wees de werkzaamheden bij de buren als oorzaak aan. De schade kon niet worden verhaald op de aannemer, omdat deze in de tussentijd failliet was gegaan. Wel kon de verzekerde een regeling treffen met de verzekeraar van de aannemer. Deze betaalde tachtigduizend euro uit.

Niet onverwacht

De rest van de schade, waarvan de omvang nog niet precies was vastgesteld, wilde de verzekerde verhalen op zijn opstalverzekering met als argument dat die schade plotseling is ontstaan door een van buiten komende oorzaak. De verzekeraar weigerde de uitkering, en ook bij de Geschillencommissie ving de verzekerde bot. De Commissie argumenteerde dat de werkzaamheden al in april waren begonnen en dat er daarom in oktober geen sprake meer kon zijn van een plotseling en onverwacht van buiten komend onheil. De schade is daarom niet gedekt door de opstalverzekering.

Bron: www.kifid.nl

Ben u nog op zoek naar een goede opstalverzekering die wel alles dekt? Vind hem via onze vergelijker.

Auteur