Premie fietsverzekering verschilt per regio

Getty Images

Een fietsverzekering in de Randstad kan wel 234 euro duurder zijn dan een fietsverzekering in de provincie. Zo betaalt een Amsterdammer 383,40 euro voor een e-bikeverzekering met een looptijd van drie jaar. In Middelburg betaalt de bezitter van een e-bike 149,40 euro voor dezelfde verzekering bij dezelfde verzekeraar.

Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijker Overstappen.nl. De premies voor een fietsverzekering lopen per gemeente sterk uiteen. De drie duurste gemeenten liggen in de Randstad: Amsterdam (383 euro), Utrecht (344 euro) en Haarlem (225 euro). De premies zijn gebaseerd op een verzekering voor een e-bike van drieduizend euro en een looptijd van drie jaar.

Fatbikes

Een van de factoren van de hogere premie in de Randstad is de grotere kans op diefstal. Daarnaast neemt de populariteit van e-bikes nog steeds toe. Vroeger reden vooral ouderen op een e-bike, tegenwoordig hebben ook veel jongeren in de grote steden een e-bike. Verzekeraars zien hierdoor steeds meer schadeclaims voor e-bkes en daardoor stijgen de premies. Door het groeiend aantal diefstallen hebben zeven verzekeraars in 2024 al aangekondigd te stoppen met het verzekeren van fatbikes, een type fiets dat erg populair is onder jongeren.

Auteur