Premie tandartsverzekering vaak hoger dan de kosten

Getty Images

Een op de drie verzekerden heeft vorig jaar geen gebruik gemaakt van hun tandartsverzekering. Driekwart van de Nederlanders heeft zo'n aanvullende tandartsverzekering. De meest gekozen dekking is 250 euro per jaar met een vergoeding van 75 procent. De premie voor die verzekering, gemiddeld 147,50 euro, liggen meestal boven de gemiddelde verbruikte tandartskosten van 128 euro per jaar.

Dat meldt vergelijkingssite Pricewise. Hoewel de premie van een tandartsverzekering hoger is dan de vergoeding wil 71 procent van de verzekerden de tandartsverzekering komend jaar ongewijzigd doorzetten. Negen procent wil een uitgebreidere dekking. Daarnaast is 19 procent van de verzekerden zonder aanvullende verzekering van plan komend jaar wel een tandartsverzekering af te sluiten.
De meerderheid van de verzekerden heeft een lage dekking tot 250 euro (36 procent) of 500 euro (22 procent). Elf procent heeft een verzekering met een hoge dekking. Opmerkelijk is dat drie op de tien respondenten niet weet wat de maximale vergoeding is van de tandartsverzekering.

Advies

Tandartsen en mondhygiënisten adviseren twee tandartscontroles en één gebitsreiniging per jaar. Dat kost gemiddeld 123 euro per jaar. In praktijk gaan Nederlanders 1,4 keer naar de tandarts voor controle. Dat kost gemiddeld 31 euro. Iets meer dan een op de drie Nederlanders bezoekt een mondhygiënist. Dat kost iets minder dan 80 euro voor een half uur. De basisverzekering biedt geen vergoeding voor tandarts en mondhygiënist. Voor veel verzekerden kan het voordeliger zijn de rekening van de tandarts zelf te betalen dan een tandartsverzekering af te sluiten.

Bron: Pricewise

Auteur