Slijtageschade aan camper niet verzekerd

Schade aan de motor van een camper door het barsten van slang van de koeling wordt niet gedekt door de verzekering. Een oudere slang die barst is geen plotselinge gebeurtenis van buiten, maar het gevolg van slijtage. Volgens de wet dekt een verzekering dat niet.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Begin 2000 sluit een consument een camperverzekering af. In 2017 laat hij de camper nog taxeren. In 2020 loopt de motor van camper schade op door een plotselinge lekkage van koelwater bij een zeer verhitte motor. Een plaatselijk autoherstelbedrijf constateert dat een rubberen slang is gebarsten. De verzekeraar weigert de schade van ruim drieduizend euro te vergoeden, omdat dit een mechanisch gebrek is. Schade door pech is op de camperverzekering nooit gedekt.

Polisvoorwaarden

Bij de Geschillencommissie blijkt dat niet duidelijk is welke polisvoorwaarden van toepassing zijn. De Commissie beoordeelt de zaak daarom aan de hand van de wet. Volgens het Burgerlijk Wetboek is schade niet gedekt als die is veroorzaakt door de aard of een gebrek van die zaak. Een rubberen leiding van twintig jaar oud is niet meer nieuw en het is dus niet raar als zo'n leiding het begeeft en barst. In juridische termen: dat hoort bij de aard van de zaak. Zulke schade is wettelijk uitgesloten en komt daardoor voor rekening van de eigenaar van de camper.

Bron(nen):