Trouw aan de zorgverzekeraar

Veel verzekerden nemen zich voor om van zorgverzekeraar te wisselen, maar in de praktijk zijn ze bijzonder trouw aan hun verzekering. Het aantal verzekerden dat van telefoonaanbieder wisselt is twee keer zo groot dan het aantal overstappers bij de zorgverzekering.

Dit blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder haar ledenpanel. Een kleine 17 procent is de laatste twee jaar van zorgverzekeraar of zorgverzekeringspolis gewisseld.

De trouw aan de verzekeraar gaat ver, want bijna 70 procent zit al langer dan 4 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar. Een belangrijke reden is dat bij de keuze voor een zorgverzekeraar de service een rol speelt. Zo’n 40 procent van de verzekerde is tevreden met de zorgverzekeraar en is daarom niet overgestapt.

Hogere premie

Dit jaar is volgens onderzoek van Hoyhoy een kleine 10 procent van plan over te stappen en ongeveer de helft weet het nog niet. Mensen die een premiestijging verwachten, zijn eerder geneigd te switchen naar een andere verzekeraar. Volgens Hoyhoy verwacht de helft van de verzekerden een premiestijging.

Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren zal heel snel blijken: Verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun premies voor het komende jaar bekend maken. Eind oktober was alleen de premie van DSW bekend. Deze regionale verzekeraar verhoogt de premie voor de basisverzekering in 2015 niet. De afgelopen jaren is DSW trendsetter geweest. Op 19 november zal blijken of dat ook dit jaar het geval is.

Overstappen

Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kunt u geld besparen. Wisselen van zorgverzekeraar is aan het eind van ieder jaar mogelijk. De oude verzekering kan tot en met 31 december worden opgezegd, en een nieuwe verzekering kan tot en met 31 januari worden afgesloten. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, voor de aanvullende verzekering niet. Begin met het vergelijken van de verzekeringen als alle premies bekend zijn gemaakt. Dat is op 19 november. U heeft dan nog 6 weken.

Ook overstappen op een andere zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en stap over op de goedkoopste >>