U betaalt meer en krijgt minder dekking

U zoekt een nieuwe autoverzekeraar? Grote kans dat u onaangenaam wordt verrast. Niet alleen moet u meer premie betalen dan jongeren, ook krijgt u minder uitgekeerd. Of u wordt botweg geweigerd. Waar bent u wél welkom?

Eerbied voor grijze haren is bij sommige verzekeringsmaatschappijen ver te zoeken. Een aantal autoverzekeraars accepteert geen nieuwe klanten van 70 jaar en ­ouder. Een enkeling trekt de grens zelfs bij 65. Dat blijkt uit een eind augustus gehouden ­onderzoek van www.verzekeringssite.nl onder 37 autoverzekeraars. Ook sommige andere ongevallenverzekeraars stellen ouderen ook op andere manieren achter. 

Autoverzekeraars zijn al jaren verwikkeld in een felle concurren­tiestrijd. Nieuwe klanten halen ze vooral binnen met scherpe tarieven, en jaarlijks stappen honderdduizenden automobilisten over. Toch zitten de assuradeurs kennelijk niet te wachten op ervaren automobilisten. Niet alleen weigeren sommige maatschappijen nieuwe klanten vanaf een bepaalde leeftijd. Ook zijn er verzekeraars die ‘bestaande’ trouwe klanten vanaf een bepaalde leeftijd een premie­toeslag laten betalen – soms al vanaf hun 65ste. Dat gebeurt bij meer dan de helft van de verzekeraars. Die toeslag boven op de ‘normale’ premie kan oplopen tot 15 procent van de premie, ongeacht of iemand al jaren schadevrij rijdt. Er lijkt daarom sprake te zijn van een ­ordinaire ‘ouderdomsboete’.

Missing media-item.

‘Geen discriminatie’De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wijt de verschillen niet aan discriminatie, maar aan kansberekening. Ouderen raken door hun kwetsbaarheid sneller gewond bij een ongeval. Bovendien rijden ze naar verhouding meer op plattelandswegen en binnen de bebouwde kom, en daar is de kans op ongevallen nu eenmaal groter. Ouderen zíjn dus geen risico, maar ze lópen meer risico. En dat risico rekenen verzekeringsmaatschappijen door naar een deel van hun klanten.

Ongevallenverzekering

Ook sommige (reis)ongevallen­verzekeringen zijn niet voor iedereen even gul. Meestal is een ongevallenverzekering een aanvulling op de gewone reisverzekering. Het is geen dure polis: vaak bent u voor zo’n €3 per maand verzekerd van een vergoeding als u een ongeval krijgt met dodelijke afloop of bij blijvende invaliditeit. De hoogte van de vergoeding verschilt per maatschappij en hangt ook af van het letsel. De maximale vergoeding ligt meestal rond de €100.000. Dat bedrag wordt niet altijd uitgekeerd, want in de kleine lettertjes staat dat onder meer de mate van invaliditeit bepalend is voor het percentage dat vergoed wordt.

In de polisvoorwaarden van een willekeurige bank staat bijvoorbeeld dat iemand die aan beide ogen blind raakt, 100 procent van de verzekerde som uitgekeerd krijgt. Bij ­invaliditeit aan een duim krijgt u 25 procent, aan een pink 10 procent, en aan een kleine teen 4 procent.

Maar bij sommige maatschappijen eindigt de polis bijvoorbeeld op een bepaalde leeftijd, of is de uitkering bij blijvende invaliditeit voor ouderen lager. Het is dus belangrijk om goed op de kleine lettertjes te letten.

Alternatief

De ouderenbond PCOB veroordeelt de leeftijdsdiscriminatie al veel langer. Dat heeft tot nu toe niet het gewenste effect gehad. Voor de bond een reden om voor leden een eigen ‘leeftijdsproof’ verzekeringspakket in het leven te roepen (kijk op www.pcob.nl).

Auteur 
Bron 
  • GeldenRecht