Veel blijvers in zorgverzekering

Getty Images

Ongeveer tweederde van alle verzekerden (64%) laat de zorgverzekering zoals deze nu is. 7,5% zegt van verzekeraar te wisselen en 9,5% is van plan de zorgverzekering te wijzigen.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos. De afgelopen vijf jaar heeft de helft van alle verzekerden minstens één keer van zorgverzekeraar gewisseld. Een kwart wisselde zelfs twee keer of vaker. De meeste verzekerden gebruiken internet om zich te oriënteren. Iets minder dan de helft (44%) laat de keuze beïnvloeden door familie en/of vrienden.

Mogelijk tot eind van het jaar

Het opzeggen van de huidige zorgverzekering is mogelijk tot het eind van het jaar. Eind januari 2016 moet dan een nieuwe basisverzekering worden afgesloten. Zorgverzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht.

[[advertorial uid="3473321"]]

Contracten

Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars bekend gemaakt met welke ziekenhuizen ze contracten hebben afgesloten, zo meldt vergelijkingssite Zorgwijzer.nl. Achmea, CZ en Menzis geven hun verzekerden de garantie dat zij in alle ziekenhuizen terecht kunnen voor een volledige vergoeding van de kosten. Voor de budgetpolis van Achmea (via Zilveren Kruis) zijn minder ziekenhuizen gecontracteerd voor planbare ziekenhuiszorg.

VGZ geeft geen garantie

VGZ geeft de garantie niet. De verzekeraar heeft wel met alle ziekenhuizen afspraken gemaakt, maar voor bepaalde handelingen kunnen er voorwaarden gelden. Het gaat dan om planbare zorg. Bij Zekur, een online verzekering van VGZ, wordt een groot aantal ziekenhuizen uitgesloten bij het vergoeden van planbare zorg.

Kleine verzekeraars hebben ook alle ziekenhuizen gecontracteerd.

Bronnen: www.ipsos-nederland.nl/ en www.zorgwijzer.nl/

Auteur 
  • Perry van Dijk