Veel nabestaanden lopen uitvaartverzekering mis

Getty Images

Meer dan twee op de drie Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het bedrag van de verzekering is meestal tussen de vijf- en tienduizend euro. In praktijk blijken nabestaanden vaak niet op de hoogte van de uitvaartverzekering waardoor zij duizenden euro’s kunnen mislopen.

Dat meldt Uitvaartverzekeringwijzer.net. De premie voor een uitvaartverzekering wordt vaak binnen een bepaalde periode betaald. De overledene kan de gehele premie al ruim voor het overlijden hebben betaald. Nabestaanden vinden dan geen premiebetalingen op bankafschriften, zodat het voor hen onduidelijk is of er een verzekering is en bij welke maatschappij deze afgesloten kan zijn. Bij uitvaartdeposito's is de kans het grootst dan nabestaanden geld laten liggen.

Uitvaartverzekeringwijzer.net pleit voor een systeem dat vergelijkbaar is met pensioenen, met een website waarop alle levensverzekeringen staan vermeld. Bij het melden van een sterfgeval zou de gemeente dan kunnen zien welke verzekeringen er zijn afgesloten.

Zoekservice

Het is niet bekend om hoeveel levensverzekeringen het gaat. Uitvaartverzekeringwijzer.net kon het niet achterhalen. Het Verbond van Verzekeraars heeft een zoekservice waarmee nabestaanden kunnen checken of er een levensverzekering is. In praktijk moeten nabestaanden ongeveer drie maanden wachten voordat ze geïnformeerd worden over de uitvaartverzekering. Ook is niet iedereen op de hoogte van dit systeem.

Nabestaanden die de afgelopen jaren niet hebben kunnen achterhalen of er een levensverzekering is, kunnen dat alsnog doen via de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars kunnen tot een paar jaar na overlijden alsnog uitkeren.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • vanAtotZekerheid
  • Uitvaartverzekeringwijzer
  • Netwerk Notarissen