Wel of geen uitvaartverzekering?

uitvaart verzekering
Getty Images

70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, maar aan deze polis voor een begrafenis of crematie kleven ook nadelen. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Wat is een uitvaartverzekering?

Het hebben van een uitvaartverzekering is niet verplicht in Nederland. Wel heeft 70 procent van de mensen in Nederland er één. Er zijn drie verschillende soorten verzekeringen. Een natura verzekering zorgt ervoor dat de verzekeringsmaatschappij een aantal diensten levert. Voor deze verzekering betaal je een bepaald bedrag en de diensten worden geleverd na overlijden, ongeacht wat de kosten op dat moment zijn. Daarnaast is er een kapitaalverzekering. De verzekering keert hierbij een vast bedrag uit aan de nabestaanden op het moment van overlijden. De laatste optie is een combinatie van deze twee verzekeringen. Deze verzekering vergoed een aantal diensten en hierbij krijgen de nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd. Voor de laatste verzekering kiezen de meeste mensen in Nederland.

Voordelen van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering heeft meerdere voordelen. Het zorgt ervoor dat je nabestaanden niet het hele bedrag van de uitvaart hoeven te betalen en het geeft jezelf ook rust als er niet genoeg geld op je spaarrekening staat. Een uitvaart kan, volgens Radar, al gauw €7.500 tot €8.500 kosten en dit kan lang niet iedereen betalen. Ook is het voor de nabestaanden duidelijk wie zij moeten bellen in het geval van overlijden. Ook zadel je jezelf of je familie niet op met de vele zaken die je moet regelen voor een uitvaart. De uitvaartverzekering regelt dit namelijk. 

Nadelen van een uitvaartverzekering

Een nadeel van een uitvaartverzekering is dat het in sommige gevallen niet alle kosten dekt. Ook kunnen verzekeringsmaatschappijen de premie en polisvoorwaarden op elk moment aanpassen. Dit betekent dat, als je nog verzekerd wil blijven, je meer moet gaan betalen. Daarnaast is een uitvaartverzekering niet zomaar te wijzigen. Je moet hiervoor in bijna alle gevallen een nieuwe gezondheidsverklaring invullen en je premie kan hierdoor veranderen. Leeftijd en gezondheid spelen een rol bij de hoogte van de premie. Tenslotte zit je ook vaak, enigszins, vast aan een verzekeringsmaatschappij. Je sluit de verzekering namelijk af bij de partij die ook jouw uitvaart gaat regelen op het moment van overlijden. Je kunt wisselen van verzekeringsmaatschappijen, maar dit brengt een hoop regelwerk met zich mee en het kan ervoor zorgen dat uw premie omhooggaat.  

Auteur 
Bron 
  • Radar