Zorgeloos op reis... met de juiste spullen

Gevarendriehoek
Getty Images

We stappen straks weer massaal de auto in richting het zuiden. Met de juiste milieustickers, vignetten en tolbadges zorg je ervoor dat alles van tevoren in orde is. Een compleet overzicht!

In de meeste Europese landen gelden voor automobilisten meer verplichtingen dan in Nederland. Een gevarendriehoek, verbandtrommel of reflecterend hesje kunnen verplicht zijn. 

Om met de gevarendriehoek te ­beginnen: deze is buiten Nederland in nagenoeg alle Europese landen verplicht. In enkele landen, zoals Duitsland, geldt de verplichting niet voor auto’s met een Nederlands kenteken. Het is dus verstandig om er een in de auto te leggen. In Zwitserland moet deze zelfs binnen handbereik zijn, dus niet ergens onder in de kofferbak. Het gebruik van de driehoek is bijna overal verplicht als de auto stilstaat op een plek waar dat niet mag. Staat de auto op de vluchtstrook van een autosnelweg, dan is het niet verplicht en in sommige landen, zoals Frankrijk en Luxemburg, zelfs verboden.

Ook een verbanddoos kan je beter meenemen. In Duitsland is het verplicht, in de loop van dit jaar waarschijnlijk inclusief twee medische neusmondmaskers. In België is het ook verplicht, maar niet voor auto’s met een buitenlands kenteken. Met een verbanddoos in de auto voorkom je eventuele discussie met de politie. Los daarvan: het kan altijd van pas komen.

In verreweg de meeste Europese landen is het verder verplicht een reflecterend veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval. In verschillende landen is het zelfs verplicht om het hesje binnen handbereik te hebben. In sommige landen is het dragen alleen verplicht voor de bestuurder, in andere voor alle passagiers. Zorg daarom dat iedereen er een heeft.

Milieuzones

In steeds meer Europese steden komen milieuzones, waar bepaalde voertuigen – denk aan oude dieselauto’s – niet mogen rijden. De regels verschillen vaak per stad. In Frankrijk heb je een sticker nodig om een milieuzone in te mogen rijden. Er zijn zes verschillende kleuren, afhankelijk van de uitstoot van de auto. De sticker kost een paar euro en is in het hele land geldig. De specifieke ­beperkingen die voor een bepaalde kleur gelden, verschillen per stad. De Franse milieuzones kunnen permanent zijn (zone à circulation restreinte, ZCR) of tijdelijk (zone de protection de l'air, ZPA). De sticker is op www.certificat-air.gouv.fr te bestellen.

Ook in Duitsland hebben veel steden een milieuzone (Umweltzone) waar een sticker verplicht is. ­Verder kunnen straten of wijken verboden zijn voor dieselauto’s. De sticker kost €18 en is aan te vragen op www.milieusticker.nl of via de ANWB (met ledenkorting).

In België zijn er in Brussel, Gent en Antwerpen ‘lage-emissiezones’. Auto’s met een Nederlands kenteken die voldoen aan de eisen, hoeven niet vooraf geregistreerd te worden. In Spanje zijn er milieuzones in Madrid en Barcelona. In de loop van dit jaar komen er steden bij. Een Spaanse milieu­sticker is voor buitenlandse auto’s niet verkrijgbaar. Een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is geldig in Spanje. In Zwitserland zijn er milieuzones in het kanton Genève. Hier is de Franse milieusticker geldig.

Tolbadge

Verschillende Europese landen heffen tol op autosnelwegen. In Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië gaat dit per deeltraject. Het is handig om in Nederland een tolbadge aan te schaffen waarmee je automatisch betaalt en bij de tolpoortjes door kunt rijden. De badge is te koop bij de ANWB. Niet-leden betalen €20 voor de versie die in Frankrijk, Spanje en Portugal werkt. Inclusief Italië is de prijs €24. Het gebruik kost €3 per maand. De tolbadge is gekoppeld aan het kenteken.

In Zwitserland en Oostenrijk betalen automobilisten een vast bedrag. Een Zwitsers en Oostenrijks vignet kan je in Nederland aanschaffen. Dat scheelt gedoe bij de grens. Een Zwitsers tolvignet is veertien maanden geldig, van december t/m januari plus het tussenliggende jaar. In de loop van 2023 komt er een elektronisch vignet. Het kost 40 Zwitserse frank en is te koop aan de Zwitserse grens en bij postkantoren en tankstations. Het is ook bij de ANWB te bestellen.

Het Oostenrijkse vignet is verkrijgbaar als sticker en digitaal. Er zijn vignetten voor tien ­opeenvolgende dagen (€10), twee maanden (€30) of veertien maanden (€100). Het is te koop aan de grens, bij tankstations en postkantoren in Oostenrijk en in Nederland bij de ANWB. Het digitale vignet is te bestellen bij snelwegbeheerder ASFINAG. Het is niet op alle snelwegen geldig.

Auteur 
  • Perry van Dijk