Zorgverzekeraar moet epilatie ook bij mannen vergoeden

Een ziektekostenverzekeraar mag mannen niet uitsluiten bij de vergoeding voor ontharing van extreme haargroei op ongebruikelijke plaatsen in het gezicht en/of hals. Zo'n uitsluiting is verboden onderscheid op grond van geslacht.

Dit blijkt uit een oordeel van het college voor de Rechten van de Mens op een vraag van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen. Een mannelijke verzekerde heeft last van overmatige haargroei in zijn gezicht, nek en hals, en op zijn rug. Hij ondervindt hierdoor mentale en fysieke hinder. Zelf kan hij alleen zijn gezicht scheren, zijn nek, rug en hals niet. De verzekeraar vergoedt ontharing alleen bij vrouwen tot een maximum van driehonderd euro per jaar. De man vindt dat discriminatie.

Maatschappelijk ongewenst

De verzekeraar meent dat het onderscheid gerechtvaardigd is. Extreme haargroei en stoppels in het gezicht van vrouwen wordt algemeen als maatschappelijk ongewenst gezien. Bij mannen is dat in principe niet zo, tenzij er haargroei is op bijvoorbeeld voorhoofd, neus of oogleden. Dat is hier niet het geval.

Het College is het daar niet mee eens. Extreme haargroei op ongebruikelijke plekken in gezicht en hals is niet per definitie beperkt tot vrouwen. Ook bij mannen kan dit optreden. Er is daarom geen reden die het onderscheid maken tussen man en vrouw in dit geval rechtvaardigt.

Bron(nen):