Energiek & vitaal in 5 stappen

Makkelijk uit uw energiedip

Het is niet altijd even makkelijk om energiek en vitaal te blijven. Met deze vijf stappen komt u makkelijk uit uw energiedip.

Veel stress, problemen op het werk of binnen de familie, een (tijdelijk) ongezond eetpatroon. Hoewel er veel fabels de ronde doen over energie en vitaliteit, hebben deze omtstandigheden allemaal invloed op hoe we ons voelen. Daarom: eerste hulp bij een energiedip. 

1.Voorkom stress
Stress breng lichaam en geest uit balans. Als u lang onder druk staat en u vindt geen manier om af en toe te ontspannen, dan heeft dat ook lichamelijke gevolgen. Uw schildklier raakt ontregeld, de bijnieren uitgeteld, u krijgt slaapproblemen en de spijsvertering raakt ontregeld. Ontspannen is dus zeer belangrijk. Probeer wekelijks een dagdeel vrij te houden om iets voor uzelf te gaan doen. Neem eventueel eens een proefles yoga of doe een meditatie-oefening om te kijken of u daarmee tot rust kunt komen. En bedenk: ook vervelen is ontspanning.

2.Let op uw voeding
Een gezond en gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat u lekker in u vel zit. Een aantal dagen ongezond, met veel onverzadigd vet gegeten: u merkt het in uw energieniveau. Probeer iedere dag veel groente en fruit te eten en voldoende gevarieerd. Lukt het niet om gezond te eten, of heeft uw lichaam iets extra's nodig (bij stress, bij een verminderde weerstand, bij chronische ziekten etc) neem dan een voedingssupplement. Voedingssupplementen voor senioren zijn er in diverse soorten en bevatten vaak iets extra's, zoals ginseng om de doorbloeding in de hersenen te verbeteren en daarmee geheugenproblemen tegen te gaan.

3.Beweeg voldoende
Bewegen zorgt voor een goede doorbloeding en daarmee een goede hartfunctie, helpt gedachten te verleggen en is goed voor de lijn. En van dit alles krijgt u meer energie. Volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen zou elke volwassene ten minste vijf dagen van de week gedurende ten minste dertig minuten lichamelijk actief moeten zijn. Kortom, op zeker vijf dagen minimaal een halfuur bewegen. Deze norm is opgesteld om het risico te verminderen op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Om op gewicht te blijven, is nog meer inspanning nodig dan een halfuur: zeker 45 tot zestig minuten per dag. 

Bewegen is daarbij niet alleen zweten in de sportschool, voetballen of tennissen, maar ook alle dagelijkse bezigheden, zoals wandelen, fietsen, traplopen en tuinieren. Positief puntje: strijken, stofzuigen, de auto wassen en andere huishoudelijke klusjes vallen ook onder lichaamsbeweging 

4.Let op uw drinken
Zeker als het warm wordt, is de verleiding groot om vele liters ijskoud water te drinken. Hoe verleidelijk ook: kies liever voor water en andere dranken op kamertemperatuur. IJskoud water vergt immers meer energie van het lichaam, en die wilt u niet verspillen. En hoe zit het met alcohol? Alcohol en gedestilleerde dranken dranken als wodka en gin kunnen je energielevelsterk verminderen, drink deze dus met mate. 

5.Geur-ervaring
Essentiële oliën kunnen kalmeren, doen concentreren en energieker maken. Stress en mentale vermoeidheid waaien weg met extracten van rozemarijn en salie. Pepermunt en jeneverbesolie kunnen de zintuigen echt doen opleven, terwijl oliën van citrusvruchten (citroenen, limoenen, sinaasappels) voor evenwicht en energie zorgen. Voor wie liever geen essentiële olie gebruikt: er zijn ook bad, douche en bodyproducten met deze ingrediënten verkrijgbaar.