Krijg je ijzertekort als je minder vlees eet?

Getty Images

Mijn vrouw kookt regelmatig vegetarisch. Krijgen we ijzertekort nu we minder vlees eten?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Je krijgt geen ijzertekort als je minder vlees eet. Vlees eten is niet nodig om voldoende ijzer binnen te krijgen. Let er wel op dat je voldoende ijzer haalt uit andere producten, zoals eieren, noten, peulvruchten, tofu en tempé. Ook in volkoren graanproducten en groene bladgroenten zit ijzer. Als je een kant-en-klare vleesvervangers neemt, kies dan voor een variant waaraan ijzer is toegevoegd.

IJzer en vlees

Vooral in rood vlees zoals biefstuk en runderlappen, zit veel ijzer. Er zijn 2 soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. In rood vlees zit vooral heemijzer, dat beter in je bloed wordt opgenomen dan non-heemijzer. In plantaardige bronnen zit vooral non-heemijzer. Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op. Ook uit plantaardige bronnen kun je voldoende ijzer opnemen.

Controleren of je genoeg ijzer binnenkrijgt

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. Met de Eetmeter van het Voedingscentrum kun je nagaan hoeveel ijzer jij binnenkrijgt.

IJzertekort herkennen

Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Vermoed je dat je een ijzertekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.