De Haan: een pareltje langs de Belgische kust

Getty Images

De misschien wel bijzonderste tramlijn van de wereld loopt langs de volledige Belgische kust van Knokke naar De Panne. Plusredacteur Thijs Joosten en zijn reisgenote Nadia selecteerden onderweg de pareltjes die je niet mag missen. Ook badplaats De Haan mag dan niet ontbreken. Met een prachtig historisch dorp aan de kust is het strand zeker een pareltje.

Koloniale chic

Nadia en ik vallen meteen met onze neus in de boter zodra we aankomen in De Haan. “Zo’n prachtig historisch dorp hebben we in Nederland eigenlijk niet aan de kust”, constateert ze. Het mooist vinden we de Concessie, een villawijk die aan het begin van de twintigste eeuw in belle-époquestijl is gebouwd. Hier konden rijke Brusse­laren met hun familie aan de kust ­ontspannen, flaneren en elkaar ontmoeten. De meeste gebouwen zijn geïnspireerd door de Normandische en de Engelse stijl, met witgepleisterde vakwerkgevels.

Tijdens een avondwandeling ontdekken Nadia en ik hier en daar ook een romantische Engelse cottage of een verrassend modernistisch gebouw. Voor ons overnachtingsadres, Grand Hotel Belle Vue, ligt een van de mooiste tramstations dat ik ooit heb gezien. Hier stappen we de volgende dag weer op de Kusttram om de rest van de Belgische kust te ontdekken.

[ITEMADVERTORIAL]

Tip 
Na de bouw in 1912 waren de gasten van Grand Hotel Belle Vue vooral Engelsen die fortuin hadden gemaakt in het koloniale India. Nu is het een elegant viersterrenhotel met een uitstekend restaurant. Het bistromenu à €37 start met heerlijke garnalenkroketjes. www.hotelbellevue.be

Benieuwd naar andere artikelen over het mooie Vlaanderen? Lees onze special!

Auteur 
  • Thijs Joosten
Bron 
  • Plus Magazine