Nagelpsoriasis behandelen

Groeven, putjes en vlekken verminderen

Getty Images

Psoriasis is een huidziekte waarbij de aanmaak van nieuwe huid veel te snel gaat. De huidcellen stapelen zich op en zorgen voor dikke, rode, schilferende plekken die vaak op de knieën, ellebogen of in huidplooien zitten. Maar wist u dat u ook last kunt hebben van psoriasis aan je nagels?

Nagelpsoriasis komt vooral voor in combinatie met psoriasisop de huid. Ongeveer de helft van de patiënten met huidpsoriasis heeft ook last van zijn nagels. Slechts 5 procent van de mensen met nagelpsoriasis heeft geen huidklachten. Met name bij kinderen kunnen psoriasisnagels een voorbode zijn van de huidziekte.[ITEMADVERTORIAL]

Psoriasis op de huid of nagels is niet besmettelijk. Hoe u er dan wel aan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een combinatie van erfelijke, immunologische en omgevingsfactoren. Als een van uw ouders of broers of zussen psoriasis heeft, heeft u een groter risico om het ook te krijgen.

Hoe herken je het?

Als u nagelpsoriasis heeft, kunt u verschillende afwijkingen zien aan de nagels van uw vingers en tenen. Bijvoorbeeld:

  • dwarse groeven of putjes in de nagels
  • kleine zwarte lijntjes of witte plekken
  • een geel/rode verkleuring, alsof er een druppeltje olie onder je nagel zit
  • verdikte huid onder je nagel
  • nagels die afbrokkelen of loslaten
  • roodheid van het het halve maantje in de vingernagel

Als u een van deze veranderingen aan uw nagels ziet of uw nagels pijnlijk zijn, kunt u het beste even langs uw huisarts gaan. Deze neemt dan een monstertje van de huid onder uw nagels om te onderzoeken of het inderdaad om psoriasis gaat.

Behandeling moeilijk

De behandeling van psoriasisnagels is erg lastig. Uw nagel vormt een barrière tussen de crèmes die u erop smeert en uw huid, waardoor medicatie in de vorm van smeersels de huid moeilijk bereikt. Bovendien moeten beschadigingen en vlekken in uw nagels er helemaal uitgroeien, een proces dat maanden duurt. 

Bij de drogist en apotheek is een vloeistof verkrijgbaar voor de behandeling van schimmel- en psoriasisnagels. Uw arts kan ook een zalf of crème voorschrijven met een afgeleide van vitamine D3 erin of corticosteroïden injecteren onder de nagel. Ook lichttherapie en medicatie kunnen helpen, maar vanwege de bijwerkingen wordt dit alleen toegepast bij zeer ernstige nagelpsoriasis. 

Zelf kunt u ook het een en ander doen om het uiterlijk van uw nagels te verbeteren. Het is belangrijk om de nagels droog en schoon te houden, omdat ze anders een goede voedingsbodem zijn voor schimmels en infecties. Knip uw nagels voorzichtig kort, dan blijven ze minder makkelijk ergens aan haken. Probeer stoten en beschadigingen te voorkomen, zodat uw nagels niet nog losser gaan zitten. Eventueel kunt u de bovenste laag van uw nagels laten wegfrezen en nagellak of kunstnagels laten aanbrengen, maar doe dat niet als uw nagels loslaten. 

Bron 
  • Huidinfo
  • WebMD
  • Huidziekten
  • Psorinfo