Zo komt u van kalknagels af

Goede verzorging en veel geduld

Getty Images

Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die de nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige schimmel.

Iedereen heeft onschuldige schimmels op zijn huid. Ze zijn dol op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Pas als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heeft u een infectie. [ITEMADVERTORIAL]

Meestal begint de infectie aan de nagelranden. De nagel krijgt vervolgens een wit of gelig vlekje. Van daaruit verspreidt de schimmel zich verder in de nagel en kan deze dikker, broos en brokkelig worden. Zo’n vervormde nagel is soms pijnlijk en ziet er niet zo mooi uit.

Besmettelijk

De schimmelsoort die kalknagels veroorzaakt is besmettelijk. De schimmel zit in huidschilfertjes die loslaten en zich zo verspreiden. Vooral op plaatsen waar veel mensen op blote voeten rondwandelen kunt u makkelijk zo’n schimmel oplopen. Bijvoorbeeld in het zwembad, de sauna of de sportschool. Draag daar dus slippers.

Een kalknagel herkent u aan:

  • verkleuringen aan de rand van de nagel
  • een verdikking onder de nagel, waardoor de nagel dikker lijkt te worden
  • schilfers en vuil onder de nagel
  • vervorming
  • langzaam groeien
  • broosheid en makkelijk afbrokkelen

Schimmelnagels tegengaan

Omdat schimmels goed gedijen in een vochtige omgeving, is het belangrijk de voeten goed schoon en droog te houden. Was ze zonder zeep en droog de voeten vervolgens zorgvuldig af, ook tussen de tenen. Trek elke dag een paar schone sokken aan van een natuurlijk materiaal, zoals wol of katoen. Wissel uw schoenen af, zodat ze tussen het dragen door goed kunnen luchten. Als u last heeft van zweetvoeten, kunt u een drogend poeder gebruiken.

Genezen

Kalknagels kunt u zelf behandelen met crèmes en vloeistoffen die bij de drogist of apotheek te koop zijn. Strooi ook schimmeldodend poeder in de schoenen en sokken, zodat schimmels geen kans krijgen. Er zijn ook pillenkuren tegen kalknagels, maar deze werken niet altijd en hebben de nodige bijwerkingen.

Het lastige is dat de schimmelinfectie onder de nagels zit en dus moeilijk van buitenaf te bereiken is. Bovendien duurt het maanden voordat de aangedane plek er helemaal uitgegroeid is. Om van kalknagels verlost te raken, heeft u dus naast de juiste verzorging ook flink wat geduld nodig.

Bron 
  • Artsennet