Contant geld op weg naar de uitgang?

Consumenten in Nederland betaalden in 2018 37 procent van hun aankopen in winkels en horeca met contant geld en 63 procent met de pinpas. In 2017 werden 41 procent van de aankopen contant afgerekend. Ook bij onderlinge betalingen is er een verschuiving richting elektronische betaalwijzen, maar een meerderheid van de Nederlanders rekent onderling contant af.

Dit blijkt uit een onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. De gezamenlijke waarde van de contante betalingen bedroegen in 2018 34 miljard euro, een miljard minder dan in 2017. De waarde van de pinbetalingen steeg met 7 miljard van 101 miljard euro naar 108 miljard euro. De stijging van het pinnen is het sterkst bij bedragen tot vijf euro. Bij bedragen boven de vijftig euro is er nauwelijks verandering.

Bij 75-plussers valt de sterke stijging van contactloos betalen op. In 2017 deden zij negen procent van alle betalingen contactloos, een jaar later was dat bijna verdubbeld tot zeventien procent. 75-plussers zijn de enige leeftijdsgroep die vaker contant afrekent dan met plastic: 59 procent om 41 procent.

Bron: www.dnb.nl