CPB: economie krimpt minder dan verwacht

Dit jaar zal de economie met 5% krimpen, maar in 2021 groeit hij weer met 3%. De werkloosheid loopt op naar 7%. Deze en meer berekeningen staan in een rapport van het Centraal Planbureau. De ramingen van het CPB vormen de basis voor het kabinetsbeleid en de begrotingen voor 2021.

Vergeleken met andere landen is de economische dreun door het corona-virus in Nederland te overzien. Toch zal het een effect hebben. De werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis.

In deze groeiraming gaat het CPB ervan uit dat de steunmaatregelen van de overheid voor bedrijven in oktober niet worden voortgezet.

Catastrofe

Vorige week bleek  dat de Nederlandse economie in de eerste helft van dit jaar al met 10 procent is geslonken, een catastrofale krimp, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Let wel: Bij het CBS gaat het altijd om een terugblik, het CPB kijkt vooruit. De uiteindelijke berekening van 5% is gebaseerd op het idee dat de economie vanaf het najaar weer aantrekt.

Als er een tweede golf komt, en nieuwe maatregelen nodig zijn, krimpt de economie volgens het CPB volgend jaar ook en loopt de werkloosheid op naar 10 procent.
 

Overigens benadrukt het CPB dat geld en de economie natuurlijk niet de enige belangrijke zaken zijn. ''Kwaliteit van bestaan is dat ook. Door de crisis zijn er minder bezoekers in verpleeghuizen, zitten eenzame mensen vaker alleen thuis, en staan theaters en concertzalen vaker leeg. Ook op sociaal en cultureel gebied zal de corona-crisis nog een flinke stempel achterlaten.

Bron: NOS