Kan dat, in de bijstand met een eigen huis?

Of moet ik mijn huis opeten

Mijn man dreigt zijn baan te verliezen en in de bijstand terecht te komen. Zelf heb ik geen inkomenen ik heb jaren niet gewerkt. Als mijn man geen baan vindt, hebben we dan recht op bijstand? We hebben een eigen huis. Moeten we dat dan opeten?

Dat hangt af van uw leeftijd. Als u jonger bent dan 50 jaar, hebt u waarschijnlijk geen recht op bijstand. In de eerste plaats mag u niet meer vermogen hebben dan €5490 per persoon (vanaf 1 juli 2010). In de tweede plaats vanwege uw eigen huis. De gemeente kijkt naar het verschil tussen de waarde van uw huis en de resterende hypotheek. Is dat meer dan €46.200, dan heeft u geen recht op bijstand. Wel kan de gemeente u een uitkering geven in de vorm van een lening, met uw huis als onderpand.

Als uw man op of na zijn 50-ste werkloos is geworden, heeft hij -na de WW- recht op IAOW. Dat is evenveel als de bijstand, maar de gemeente kijkt niet naar uw vermogen en de eigen woning. Voor de volledigheid: een bijstandsuitkering bedraagt vanaf 1 juli 2010, € 1.239,15 voor gehuwden. Alleenstaanden krijgen € 619,58 per maand.

4 Comments

Door Peter (niet gecontroleerd) op za, 12-1-2019 - 11:31

Is de taxatie van je woning bij bijstand een geverifieerde taxatie of een ongeverifieerde taxatie?

Door Pol (niet gecontroleerd) op zo, 6-1-2019 - 19:59

Heel scheef is dit moet de overheid hierover dan ook iets betalen indien er iemand komt te overlijden en je krijgt geld waar even voor de duidelijkheid ook al belasting over betaald is moet de gene die dit krijgt nogal wat successie rechten betalen.
Hoezo diefstal

Door Ton (niet gecontroleerd) op do, 22-3-2018 - 23:42

Wat dacht je van extra belasting op onregelmatigheidstoeslag (ploegengeld) of belasting op schadeloosstellingen en ontslagvergoedingen of bezwarende arbeidsomstandigheden.

Door de Jong (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 17:17

Huis of eigen geld opeten klopt niet.(is zwart wit gezegd "diefstal"
Je werkt over om extra geld te verdienen en of je hypotheek af te lossen.
Je betaald eerst al belasting over je gewerkte en verdiende overuren.(Kan ik in komen)
Daar is de overheid je dan ook dankbaar voor. (zij verdienen aan jouw overwerk en hoeven daar niets voor te doen, dus zegt de overheid, dank voor je vele overwerk, ga zo door)
Vervolgens verlies jij je werk, en na verloop van tijd je uitkering.
Moet je van de overheid eerst je vergaarde kapitaal opmaken waar je altijd hard voor overgewerkt hebt.
Conclusie: eerst verdiend de overheid aan je overwerk, en vervolgens moet je alles waarvoor je hard gewerkt hebt ook nog eens inleveren.
Komt erop neer, dat je achteraf al je uren die je hebt staan ploeteren, niet voor jezelf hebt staan werken, maar voor de overheid. HOE SCHEEF IS DIT??