Koopavond onder druk

Getty Images

Door personeelstekorten kunnen veel onder ondernemers de huidige openingstijden niet meer aan. Hierdoor komt niet alleen de traditionele koopavond onder druk, ook de maandag staat op de tocht.

Volgens de branchevereniging INretail kan inmiddels de helft van de winkeliers het rooster niet meer rond krijgen. Ook duurt het lang voordat een vacature gevuld is. „Winkeliers willen niet van de koopavond af, maar kunnen niet anders omdat ze de bezetting niet rond krijgen”, aldus Jan Meerman van INretail. Uit een enquête van de brancheorganisatie blijkt dat de helft van de winkeliers vacatures heeft die ze niet gevuld krijgen. 

Dit probleem speelde al voor de coronaperiode, maar is sindsdien alleen maar groter geworden. "10 tot 20 procent van de medewerkers is uitgestroomd tijdens de lockdowns. Een deel van die mensen zijn we ook echt kwijt." Dit dwingt ondernemers tot extreme maatregelen, zoals het aanpassen van de openingstijden of zelf het sluiten van de zaak. 

De koopavond voor corona trok juist meer bezoekers, maar raakte afgelopen anderhalf jaar in een diep dal. Uit cijfers van het bureau RMC blijkt dat er tot wel 50% minder bezoekers waren dan in 2019. "De afgelopen vijftien jaar zijn winkels juist steeds vaker en langer open gegaan, vertelt Meerman. Maar als de krapte voortduurt, verwacht ik dat meer winkels op zondagen en avonden dicht zullen blijven."

Auteur 
Bron 
  • De Telegraaf