Nederlander neemt liever eigen boterham mee naar het werk

Getty Images

Nederlanders eten tussen de middag het liefst een zelfgemaakt lunchpakket. Ze nemen gemiddeld een halfuur om te lunchen. Van echt genieten is zelden sprake.

Vroeger, een jaar of 40 geleden, kreeg je voor een gulden nog een flinke maaltijd op kantoor. Boterhammen, beleg, een kom soep, melk. Een lunch die vandaag de dag makkelijk 7 euro kost, omgerekend dus 15 gulden. Het inkomen van veel mensen is echter niet met een factor van 15 gestegen. Dat is de reden dat steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om zelf hun lunch te maken.

Een enquête onder 8.058 werkende Europeanen van bezorgdienst Uber Eats, uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov, laat zien dat een derde van de Nederlandse werknemers altijd zelf een lunchpakket meeneemt. In 69% van de gevallen zijn dat zelfgemaakte boterhammen. De salade staat op nummer 2 met 34% en op nummer drie pasta met 18%.

Uitgebreid genieten doet de werkende Nederlander niet, met een pauze die gemiddeld 34 minuten duurt. Spanjaarden nemen 45 minuten de tijd, Italianen 53 minuten. Portugezen houden van uitgebreid tafelen: gemiddeld duurt het middageten daar 59 minuten. Polen zijn nog rapper klaar dan Nederlanders: 26 minuten.

40% van de respondenten geeft ook nog aan achter het bureau te eten, dus geen gebruik te maken van een kantineruimte.

Bron: AD.nl

Auteur 
  • David de Wilde