PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ouderenwerkloosheid blijft hardnekkig

Van de 55-plussers die werkloos worden, vindt slechts 7 procent binnen drie maanden een nieuwe baan. Twee derde is langdurig werkloos.

Lichte toename

Het wil maar niet echt vlotten met het oplossen van de werkloosheid onder oudere werklozen. Sterker nog, na maanden van daling nam in februari het aantal 45-plussers zonder baan iets toe: van 4,8 procent naar 4,9 procent.

Jong vs. oud

Bovendien komen mensen die na hun 55ste werkloos worden moeilijk aan het werk (7 procent). Dat zijn er wel meer dan in voorgaande jaren, maar als je het vergelijkt met jongere leeftijdsgroepen staat dit percentage in schril contrast. Een op de drie mensen van 15 tot 35 jaar vindt binnen drie maanden een baan. Van de 35- tot 55-jarigen ging één op de vijf weer snel aan de slag.

Maatregelen

Als we kijken naar de afgelopen tien jaar is het aantal werkloze 55-plussers verdubbeld, van 10 procent in 2006 naar 22 procent in 2016. Volgens arbeidsmarktdeskundigen moeten scholing, ontslagrecht en loondoorbetaling bij ziekte op de schop om de positie van oudere werklozen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Langdurig werkloos? Bekijk onze tips.

Bron: CBS