PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Toch weer drie jaar WW voor oudere werklozen

Ouderen die werkloos zijn, krijgen weer drie jaar lang een WW-uitkering. Hiermee wordt de versobering van de WW van vorig jaar gerepareerd.

Dat hebben de vakbonden en werkgevers in een akkoord bepaald. Ook het kabinet heeft nu groen licht gegeven. Niet eerder werkte het kabinet mee aan het ongedaan maken van een ingreep in de sociale zekerheid.

WW-rechten en duur

De WW is sinds 1 januari 2016 op twee punten versoberd: werknemers bouwen minder snel WW-rechten op en werklozen krijgen minder lang een uitkering. Voorheen leverde elk gewerkt jaar een maand WW-recht op, tot een maximum van 38 maanden. Nu leveren de eerste tien werkjaren tien maanden WW op, maar daarna nog slechts twee weken WW per gewerkt jaar.

Daarnaast is de looptijd van de WW ingekort tot maximaal twee jaar. Wie in december 2015 na 25 jaar werken thuis kwam te zitten, krijgt nog 25 maanden WW. Iedereen die vanaf 2016 zijn baan verloor, krijgt maximaal 24 maanden WW.

Reparatie

De gevolgen van die versobering worden binnenkort voelbaar. Daarom hebben de sociale partners haast en willen ze de reparatie snel doorvoeren. Om de maatregel te financieren, gaan werknemers extra premie betalen via een nieuw fonds dat via cao's wordt opgericht. Dit kost iemand 0,2 procent van zijn brutosalaris.

'Deur staat nu open'

"Dit is een stap in de goede richting", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Het ministerie zet de deur open voor reparatie van de WW. Nu is het aan werkgevers om hiermee met ons aan de slag te gaan."

"De reparatie vloeit voort uit een afspraak die wij hebben gemaakt in het sociaal akkoord. Dat het ministerie de weg vrij maakt om dit in de cao's te regelen is een belangrijk signaal aan de werkgevers", aldus Limmen.