Welke mogelijkheden zijn er nog met een ontslagvergoeding?

Voor iedereen die een ontslagvergoeding of gouden handdruk is toegezegd na 1 januari 2014 is het heel simpel: de stamrechtvrijstelling is afgeschaft en dat betekent dat het geld niet meer gestort kan worden in een stamrecht bv, stamrecht bankspaarrekening of een gouden handdruk polis.

In één keer afrekenen


Voor veel mensen betekent dit dat ze de ontslagvergoeding in één keer zal ontvangen en dan ook meteen over het volledige bedrag belasting zal moeten betalen. Het is niet meer mogelijk om de gouden handdruk door te schuiven naar een later moment of de uitkering over meerdere jaren te spreiden. Hiermee kon aanzienlijk belasting bespaard worden.

Middelen


Het in één keer afrekenen van uw ontslagvergoeding levert in dat jaar een heel hoog inkomen op. En daardoor betaalt u in keer veel belasting, vaak zelfs tegen het hoogste tarief van 52%. Het is mogelijk om deze belasting te verminderen door gebruik te maken van de mogelijkheid om het inkomen te middelen. Middelen is een manier om de belastingdruk over een drietal aaneen gesloten jaren te verdelen.

Voorbeeld:


Als u in 2014 een ontslagvergoeding heeft ontvangen  van €60.000 wordt dit bedrag opgeteld bij uw andere inkomen van dat jaar. Stel dat u in 2014 €40.000 verdient dan is uw totale inkomen in 2014
 €100.000. Dat betekent dat u over een flink deel van uw inkomen 52% belasting zult betalen. In de jaren daarvoor  was uw inkomen altijd €40.000 en betaalde u gemiddeld zo’n 40% belasting. Door de inkomens van 2011, 2012 en 2013 te middelen, daalt uw gemiddelde inkomen en kunt u ongeveer €2.700 terug ontvangen.

Stamrecht in lijfrente


Veel mensen vragen zich af of lijfrente misschien een oplossing is om het hoge inkomen te drukken. Die vlieger gaat helaas niet op. U moet namelijk een jaarruimte en reserveringsruimte berekening maken om te zien hoeveel u af mag trekken. Hierbij wordt altijd uitgegaan van het inkomen van het vorige jaar en dat maakt dat nooit een bedrag af kunt trekken op het moment dat de belastingdruk het hoogst is. Je loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan.

Storten in pensioenregeling


Het is ook mogelijk om een deel van de ontslagvergoeding te storten in uw pensioenregeling.
 Hoeveel u in het pensioen mag storten is afhankelijk van de pensioenregeling. Het is daarbij goed om te realiseren dat  u dan meegaat in de steeds veranderende spelregels rondom pensioen. De pensioenleeftijd wordt steeds later en een uitkering is levenslang. En dat betekent dat de uitkering per maand niet erg hoog zal zijn. Een extra pensioenkapitaal van €30.000 levert levenslang een bruto bedrag op van €118 per maand.

Jeroen Wolfsen is financieel planner en mede-eigenaar van vergelijkingssite MoneyWise.

Jeroen schrijft veel over financiële onderwerpen en probeert op die manier consumenten te helpen bij het nemen van financiële beslissingen

1 Reactie

Door Richard Snel (niet gecontroleerd) op ma, 27-2-2017 - 13:05

Hoe staat het met het bedrag wat voor 01-01-2014 is gestort en nog onaangetast is?